Vammaistuki alle 16v

Oletteko saaneet vammmaistukea aivan alusta asti down-lapsille? Meillä nyt poika 6kk,olemme tehneet hakemuksen.

Hei!
Meillä olemme saaneet heti vauvasta saakka vammaistukea, ja se on myönnetty 16 v saakka. Saamme sitä keskimmäistä tukea, korotettua tukea vai millä nimellä sen nykyään onkaan.

Terkuin, Katariina
Hei!
Mekin saimme vammaistukea, silloista korotettua hoitotukea alusta saakka. Perusteena oli, että lapsen fysioterapia alkoi sairaalasta kotiutumisen jälkeen välittömästi (eikä ole sitten tarvittukaan kaksivuotissynttäreiden jälkeen). Toisin kuin Katariinan perheessä, meillä tuki on myönnetty vain muutamaksi vuodeksi kerrallaan. Tällä kertaa on hakemus parhaillaan sisällä. Terapiatarve (nyt toiminta- ja puheterapia) on arvioitu pitkäkestoiseksi etenkin puheterapian osalta, mutta kuitenkaan vammaistukea ei ole myönnetty 16 v saakka. Vuosi sitten kysyin Kelan virkailijalta ja hän sanoi, että tällä hetkellä ei juurikaan tehdä päätöksiä kerralla 16v saakka. Harmi. Vuosi vuodelta on ikävämpi kirjoittaa kaikkia lapsen poikkeavuuksia normaalista ikäisestään. Toisaalta tiedän, että se teksti on Kelaa varten. Muissa tilanteissa lapsesta löytyy paljon positiivista kerrottavaa.

Toivottavasti saatte myönteisen päätöksen!

Terveisin Eeva
Meille myönnettiin heti syntymästä ja korkein erityishoitoraha. Ensimmäisellä hekemuksella ja päätös oli että myönnetään 16 vuotiaaksi saakka.
Me saadaan alimmaista (tyttö 2,5v.) tukea vain määräaikasesti kesään 2009. Hän on kävellyt jo vuoden, eikä lääkityksiä, ja kuten omaishoidontukihlö sanoi, niin moni kohta lähellä normaalia, puhumattomuus tällä hetkellä suurin asia, eli kommunikoimme käsillä (tukiviittomat, opeteltu kotona) ja toki ymmärtää puhetta ja minä hänen eleitä. En tiedä miten jatkossa käy. Tiedän sen, että näitä lapsia on tasoltaan niin erilaisia.
Lisäys puhumattomuuteen, niin ns.äänessä on kokoajan, äänteitä harjoittelee, mutta sanoja ei tule. Puheterapeutti käy meillä kevääseen asti, kunnes syksyllä neiti menee päiväkotiin ja sieltä ilmeisesti sitten joku jatkaa hommaa.
Miten voi olla alin hoitotuki ja puheterapeutti? Vai onko terapeutti terveyskeskuksen kautta? Kela ei ainakaan maksa jos ei vähintään keskimmäistä.
Jatkoa. Meillä on käynyt fysioterapeutti sekä puheterapeutti vauvasta asti, tosin fysioterap.lopetti, kun oppi kävelemään, eli kun neiti oli n.1,5v.
Mulla KELAn päätös tässä edessä, jossa lukee:"Lapsella oikeus hoitotukeen,kun hänen hoidosta ja kuntoutustoimista katsotaan aiheutuvan vanhemmille huomattavan suurta rasitusta.
Rasitusta verrataan ikäisen terveen lapsen hoidosta aiheutuvaan rasitukseen. Rasitus saattaa muuttua lapsen kasvaessa.
Tilanne tulee arvioida uudelleen kolmivuotiaana."

Eli määräajaksi sitä alinta saadaaan.

Meillä käynyt myös omaishoidontukihlö, eikä ainakaan vielä ole oikeutta omaishoidontukeen.
Niinkuin aikasemmin kirjoitin, neiti osaa joitakin asioita lähelle normaalia.
On mm.syönyt yksin jo kesästä (2v.), toki autan välillä jos ihan sosetta.
Ja muuten syö ihan kaikkea, mitä mekin syömme.
Vertailukohteita lapsista ei ole kuin ryhmä, jossa ollaan vauvasta asti käyty, siellä olen huomannut, että kaikki ovat yksilöitä ja eroavaisuuksia on.
(terapeutti ei ole terveyskeskuksen kautta)
Vielä jatkoa aiheeseen,jota kirjoiteltiin n.vuosi sitten.
Tilanne meillä muuttunut, kun neiti aloitti päiväkodin, saadaan keskimmäistä, korotettua hoitotukea (en muista mihin asti), ja puheterapeutti käy päiväkodissa, tosin myönsivät vain 45min.terapian, ei 60min, kyllä on tarkkaa, jouduttiin sen takia vaihtamaan terapeuttia.
0-3v. saatiin alinta, ja puheterapeutti kävi kotona 1krt/kk. Kaikki toiminut vammaisneuvolan kautta.
hei, meille kehitysvammadiagnoosi on tuore juttu. Johtuu tuntemattomasta aivoperäisestä sairaudesta. Lapsemme on neljävuotias, neurologista ongelmaa/sairautta ollut vauvasta asti. Nyt hoitava taho kuntoutussuunnitelmassa/lausunnossaan puolsi sitä, että KELA myöntäisi suoraan korotetun vammaistuen 16-vuotiaaksi asti. Sitä tietenkin haemme, mutta olisin vain kysellyt, että saako tässä henkisesti valmistautua johonkin taistoihin? KOrotetettua vammaistukea olemme saaneet muutenkin jo vuoden verran.
Tuosta asiasta, en valitettavasti tiedä mitään, siis, että pitääkö valmistautua henkien taistoihin.
Meillä hyvin pelannut terapeuttien ansiosta byrokraattinen puoli, nyt odottelen vain, että uusi puheterapeutti aloittaisi (tämä, joka tekee 45min.).
Neidillä ei avustajaa pväkodissa, mutta on integroidussa ryhmässä. Hyvin sopeutunut pväkotiin, iloisella mielellä joka aamu jää. Itsekin mukava tulla töihin.
heissan.meillä 7vuotias erityislapsi.ei puhu.suun motoriikkaongelmat vaikeita.ymmärtää puhetta.kehitysvammadiagnoosi saatiin vasta 5 vuotiaana vaikka kehitys jäljessä vauvasta asti.ja henkien taistoja ollaan käyty koko tytön eliniän niin lääkäreiden kuin kelankin kanssa. vasta kun saatiin diagnoosi alkoi tietenkin vammaistuki tulla ja terapiat mitä hän tarvitsee.mus.terapia jatkunut näihin päiviin asti ja myös fysioterapia vaikkakin se meinattiin lopettaa kun tytteli oppi kävelemään 2vuotiaana.sain tapella monet kerrat ja selvittää miksi fysioterapiaa tarvitaan.tyttö oli tosi kankea ja kömpelö eikö järkikin sano että voimistelua tarvitaan.saadaan tänä päivänäkin jumppaa tytölle ja notkistunut on.vammaistukea myönnettiin vain vuodeksi kerrallaan ja aina samat kertomukset tytön ongelmista .todella puuduttavaatouhua.mutta laitoin viime hakemukseen toivomuksen että eikö vam.tukea voitaisi myöntää väh.2vuodeksi kun tilanne ei kuitenkaan muutu niin että tyttö paranisi vuoden aikana.päätös tuli ja vam.tuki myönnetty 2012 loppuun.että ei ilman taistelua mitään saa kunhan vaan aina jaksaisi joka oikeudestaan taistella.tuet pitäisi tulla automaattisesti kun vammainen lapsi syntyy ilman elämänkertaromaaneja vuodesta toiseen

Vastaa viestiin