Kilpirauhasen mahdollinen liikatoiminta ja sikiön kehitys

Kysymys 

Olen 26-vuotias, nyt rv 19+0. Alkuraskauden aikana verenpaine oli koholla (korkeimmillaan 152/95) minkä vuoksi tehtiin verikokeita joissa ilmeni merkkejä kilpirauhasen liikatoiminnasta. Asia selvisi rv 13 ja sitä tutkitaan edelleen (lisää verikokeita, kuukauden päästä kilpirauhasen ultra). Verenpaine palautunut normaaliksi, muita kilpirauhaseen liittyviä oireita ei ole ollut. Verikokeissa kilpirauhasarvot ovat kuitenkin edelleen poikkeavat.Nyt rv 18+4 rakenneultrassa sikiön mitat vastasivat lääkärin mukaan viikkoja 17+4. Alunperin raskauden kesto on määritelty nt-ultrassa rv 13 eli tuohon heittoa olisi viikon verran. Sikiön mitat olivat nyt AC 117, Bp 39 ja FE 28.

Mietityttääkin että onko kilpirauhasen mahdollinen liikatoiminta vaikuttanut sikiön kehitykseen ja pitäisikö kilpirauhastutkimuksissa edetä nopeammin? Onko tuommoinen heitto nt- ja rakenneultran välillä normaali vai kertooko se kohonneesta riskistä johonkin kehityshäiriöön?

Vastaus 

Hei,

Luultavasti sikiön kasvussa on vain normaalin kasvun puitteissa tapahtuvaa vaihtelua. Todellisen kasvuhidastuman toteamiseksi vaaditaan 2 tai useampi seurantamittaus. Todellisen kasvunhidastuman takana voi olla erittäin vaihteleva määrä mitä erilaisiimpia syitä, joista varsin monet ovat ultraääni-tutkimuksella tai kromosomien tutkimisella todettavia. Tietämättä tarkemmin kilpirauhasarvoistasi on vaikea ottaa kantaa niihin. Yleisesti voisi sanoa, että nykykäsityksen mukaan kilpirauhasen sekä liika- että vajaatoiminta tulee hoitaa aktiivisesti raskausaikana.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri