Kohdunpohjankorkeus 39 cm

Kysymys 

Kävin juuri raskausviikolla 35+5 viimeisellä lääkäri käynnillä. Kohdunpohjankorkeus oli 39 cm! Viikolla 29 jo todettiin, että sikiö on n. 2 viikkoa kasvussa edellä, mutta laskettuaika pitää paikkansa. Lääkäri ei kommentoinut isoa mahaani sen kummemmin ja edes synnytystapa arviota ei tehty. pitäisikö minun olla huolestunut, koska jos vauva kasvaa samaa vauhtia kuin maha niin alatie synnytyksestä ei taida kovin helppo tulla! Lääkärini oli kesälomansijainen ja erittäin nuori. Jäi vähän epävarma olo, koska viimeisen käynnin kaikkia tarkastuksia ei edes tehty.

Vastaus 

Terve,

Kohdunpohjankorkeus ei sinänsä ole ehdoton mitta sikiön koolle, sillä senkin mittaamisessa on monia tapoja ja kullakin mittaajalla on "oma käsialansa". Toisaalta tämän nk. sf-mitan mittamisen tarkoitus neuvolassa on pyrkiä löytämään ne sikiöt, jotka mahdollisesti ovat "liian" pienia tai suuria tai jotka hidastavat tai kiihdyttävät kasvuaan. Jos näin on tilanne, on neuvolan syytä lähettää äiti synnytyssairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Tämä tarkoittaa muun muassa synnytystapa-arviota, jossa otetaan kokonaisuus huomioon (äidin koko, lantion tilavuus jne.). Jokaisella sairaalalla on omat ohjeistuksensa lähettämisindikaatioista.

Jos asia huolestuttaa, on syytä keskustella neuvolan terveydenhoitajan/lääkärin kanssa mm. mahdollisesta lähetteestä äitiyspoliklinikkalle.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri