Kohdussa kaksi myomaa

Kysymys 

Olen 36-vuotias nainen. Minulla todettiin kohdussa kaksi myoomaa, haluan lapsia. kannattaako poistaa myoomat ennen raskautta? eikö e-pillerit suojaa myoomilta, sillä olen käyttänyt e-pillereitä monta vuotta? tuleeko raskausajasta vaikea myoomien takia? onko keisarileikkaus ainut myoomaraskaudessa sopiva synnytys? toinen myyomani on kohdunlimakalvossa kiinni, vaikeuttaako arpi kohdussa raskaaksi tuloa myoomien poiston jälkeen? millä tavalla saisin oman lapsen, sillä haluan todella kovasti oman lapsen, nyt nämä kohdussani olevat myoomat ovat vieneet yöuneni aivan. haluan lapsen, onko minun mahdollista saada lasta? kannattako poistaa myoomat ennen raskautta vai eikö?

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti kysymykseesi en pysty ottamaan yksityiskohtaisesti kantaa tietämättä tarkemmin tilanteestasi.

Myomat ovat erittäin tavallinen löydös gynekologin vastaanotolla ja hyvin harvoin niille tarvitsee tehdä mitään. Yleisesti voidaan sanoa, että harvoin myomia joudutaan poistamaan raskauden vuoksi. Lähinnä kyseeseen tulevat erittäin kookkaat ja/tai kohtuonteloa painavat myomat. Jos niiden poisto kuitenkin tutkimuksissa katsotaan tarpeelliseksi raskauden onnistumiseksi, kannattaa niin tehdä. On punnittava riskit ja hyödyt. Jos kohtuontelo joudutaan avaamaan tällaisen leikkauksen yhteydessä, suositellaan synnytystavaksi yleensä keisarileikkausta. Myomilla on usein tapana kasvaa raskausaikana, jolloin ne voivat aiheuttaa kipuja, mutta eivät muuten yleensä vaaranna raskautta.

E-pillerit eivät ole mikään ehdoton suoja myomien kasvulle. Koska asia painaa sinua kovasti, eikä vastausta kysymyksiisi pysty antamaan kuin yleisellä tasolla johtuen siitä. Tilanne on aina arvioitava tutkimuksen pohjalta ja kokonaisuuden kannalta yksilökohtaisesti. Suosittelen, että hakeudut sellaisen gynekologin vastaanotolle, jolla on kokemusta myomien poistosta ja joka tietää kriteerit, joilla niitä kannatta lähteä leikkaamaan.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri