Kohonnut AFP-arvo

Kysymys 

Hei! Olin lapsivesipuntiossa NT:n ollessa 2,6. Tuloksena oli; normaalilt tytön kromosomit. Lääkäri kehotti minua menemään uusintaultraan (rakenneultrassa ei poikkeavaa ennen punktiota, sillä lapsivedesta mitattu AFP oli 2.02. Olinkin uusintarakenneultrassa perjantaina ja ultraajan ja lääkärin mukaan kaikki näytti "normaalilta" (selkäranka, aivot, munuaiset jne.) - Mitähän tämä "lievästi kohonnut" lapsivedestä mitattu AFP voi merkitä? - Entä onko tällä teidän mielestänne mitään yhteyttä niskaturvotukseen, joka sekin oli "lievä turvotus" ja hävinnyt. Vai silkkaa sattumaa, että kaksi eri arvoa olivat "lievästi koholla"? Kiitos paljon vastauksesta. Tämä painaa mieltäni.

Vastaus 

Hei

Tähän kysymykseen on vaikea vastata, jos ei tiedä raskausviikkoja, jolloin näyte on otettu ja mitä yksikköä kyseinen luku on.

Voidaan kuitenkin sanoa, että lapsiveden AFP-arvon niin sanottu hälytysraja on yleisesti +3 SD (vakiopoikkeamaa) taso. Kohonnut AFP-arvo voi viitata rakenteellisiin poikkeavuuksiin, kuten sikiön neuraaliputken tai vatsanpeitteiden sulkeutumishäiriöön. Tällaiset poikkeavuudet näkyvät yleensä tarkennetussa ultraäänitutkimuksessa. Reilusti koholla oleva AFP saattaa liittyä perinnölliseen munuaistautiin (kongenitaali nefroosiin). Silloin jatkotutkimuksina on sikiön ja vanhempien geenitutkimus. Lievästi kohonneen AFP-arvon taustalla ei tarvitse olla mitään poikkeavuutta. Kohonneella AFP-arvolla ja korostuneella niskaturvotuksella ei ole suoranaista yhteyttä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri