Kohonnut AFP-arvo raskaudessa

Kysymys 

Hei! Kyselin joitakin viikkoja sitten niskapoimuturvotukseen (CRL 65mm, NT: 4,4 mm) liittyviä asioita. Menin lapsivesipunktioon ja tulos oli; normaalit kromosomit. Lääkärini (asun USA:ssa) soitti juuri ja sanoi, että AFP-arvoni oli hieman koholla... Olin rakenneultrassa jo ja siellä kaikki näytti olevan ok. Mitähän tämä AFP-arvo nyt sitten voi viestittää? Sulkeeko amnion normaalitulos pois sen tuomaa riskiä? Olen aivan lopussa kaikkien huolieni kanssa. Kiitos vastauksesta!

Lähetin aiemmin kysymyksen liittyen kohonneeseen AFP-arvoon (lapsivedesta). Nyt sain tarkan arvon: 14.25. Miulle kerrottiin, etta toinen testi nimeltään AChE oli normaali. Mitähän tama AFP-arvo voi tarkoittaa?

Vastaus 

Hei,

Ensiksikin pitäisi tietää, mitä yksikköä tarkoitetaan: kU/l? Mitkähän ovat kyseisen laboratorion normaaliarvot? Yleensä normaaliarvoilla on tietty vaihteluväli, haarukka. Melko yleisesti katsotaan, että mikäli arvo on +3SD (vakiopoikkeamaa) normaalista tai enemmän, se on poikkeava. Luulisin, että näin paljon se ei ole ollut, koska mainitset, että se oli hieman koholla. Tämä siis voisi tarkoittaa koholla vähemmän kuin hälytysraja on. Lääkärisi olisi varmaan ohjannut sinua lisätutkimuksiin, jos syytä olisi ollut.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri