Korkea kuume, korona ja sikiövauriot

Kysymys 

Tein viikko sitten positiivisen raskaustestin ja nyt positiivisen koronatestin. Oireet ovat onneksi aika vähäiset, mutta kuumetta on ollut 1-2 vuorokauden ajan. Kuume nousee korkeimmillaan 38.5 asteeseen, mutta olen lääkinnyt sen Panadolilla alas. Lisäksi olen ottanut kaksi Burana 400 mg todella kovaan päänsärkyyn, kun Panadol ei siihen auttanut. Minua huolestuttaa, että onko korona, Buranan käyttö tai näin korkea kuume voinut aiheuttaa sikiön kehitykseen vaurioita? Nyt on oletettavasti RV 5+5.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Lääkärit ohjeistavat, että kuume on hyvä lääkitä alas parasetamolilla. Ibuprofeniini saattaa lisätä keskenmenon riskiä, ja sitä tulisi välttää koko raskauden ajan. 

Korkea kuuma on tärkää saada laskemaan, sillä se voi lisätä sikiövaurioiden riskiä. 1-2 päivän kuumeilusta ei ole todennäköisesti mitään haittaa, varsinkin kun olet lääkinnyt kuumetta alas.

On mahdotonta sanoa, kuinka iso riski kahden buranan syöminen on ollut alkiolle. Todennäköisesti ei kovin suuri. 

Alkion tila on mahdollista "tarkistuttaa" viikolla 6 varhaisultraäänessä, jonka voi tehdä yksityisellä puolella. Kannattaa myös olla neuvolaan yhteydessä jos asia huolettaa teitä kovasti. Keskustelu neuvolan henkilökunnan kanssa tuo varmasti mielerauhaa.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!