Korvien hoidon maksullisuus

Kysymys 

Hei! Perheessämme on 8-vuotias Down -tyttö. Tytöllä on todettu myös kuulonalenema ja korviin on laitettu ilmastointiputket korvatulehduskierteen katkaisemiseksi. "Liimakorvien" vuoksi eritettä kerääntyy korviin ja aiheuttaa entisestään kuulon heikkenemistä. Putket vaihdetaan pari kertaa vuodessa. Viimeksi välittömasti putkien vaihdon jälkeen tytölle tuli korviin jokin infektio ja kävimme terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Päivystävä lääkäri ei kuitenkaan saanut tutkittua kunnolla tytön korvia (tyttö erittäin kova vastustelemaan), vaan lähetti meidät korvapoliklinikalle keskussairaalaan. Kahden viikon sisällä poliklinikkakäyntejä tulikin sitten neljä kertaa, käyntimaksu 22 euroa/kerta + lääkkeet! Putkien laitto päiväkirurgisena toimenpiteenä 88 euroa. Tuntuu kovin kohtuuttomalta tällainen menoerä, kun kyseessä on saman asian hoito. Sairaala ei voi jälkikäteen tehdä mitään laskun suhteen, olisi pitänyt sopia jostakin sarjahoidosta. Emme tienneet sellaisesta. Kysynkin nyt onko mahdollista saada mitään vapautusta/alennusta korviin liittyvistä hoidoista, sillä jatkossakin tytön korvat on puhdistettava, putkitettava ym. jotta korvat pysyisivät eritteistä puhtaina. Tämä on tärkeää kuulon ja sitä kautta puheen oppimisenkin kannalta. Ilmeisesti paikkakuntamme keskussairaalan poliklinikka on ainut paikka, jossa kyetään tytön korvat tutkimaan ja hoitamaan. Ja se maksaa.

Vastaus 

Hei! Keskustelin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilasasiamies Elina Lohvan kanssa. Hänen mukaansa korvien hoitoa ei ole mahdollisuus saada sarjahoitona. Sarjahoito koskee esimerkiksi fysio- tai toimintaterapiaa ja sen määrää lääkäri. Asiakkaan ei tarvitse itse pyytää sarjahoitoa.

Lohva ei osannut sanoa minkälaisia sarajahoitoon liittyviä ohjeita muilla sairaaloilla on. Hänellä oleva ohje koskee vain HUS:a. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen sairaalan potilasasiamieheen.

Vernerissä on tietoa terveydenhuollon asiakasmaksukatosta.

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää