Koska avotyö oikein lopetetaan?

Kysymys 

Onko Avotyö laillista YK:n vammaissopimuksen mukaan ja avotyö pitäisi lopettaa koko Suomessa kokonaan, miksi sitä ei ole vielä lopetettu ja muutettu palkka työksi?

Vastaus 

Hei, kiitos kysymyksestä!

Avotyötoiminta on muotoutunut parissa vuosikymmenessä kuntien epäviralliseksi käytännöksi järjestää työtoimintaa tavallisilla työpaikoilla. Järjestely on kuitenkin ristiriidassa työlainsäädännön kanssa ja YK:n vammaissopimuksen vastainen. Kuntien vakiintuneita käytäntöjä on kuitenkin vaikea muuttaa, mutta niissä kunnissa, joissa on työhönvalmennuksen avulla lähdetty etsimään kehitysvammaisille henkilöille oikeaa palkkatyötä, avotyötoiminnan osuutta on voitu vähentää, tai siitä on voitu luopua kokonaan.

Kehitysvammaisuuden kirjo on hyvin laaja, ja siten myös kehitysvammaisten ihmisten työkyvyn kirjo on laaja. Kaikkia heitä pitäisi tukea palkkatöihin, mutta osalle sopivin vaihtoehto voi löytyä työtoiminnan ja täysiaikaisen palkkatyön väliltä, kun otetaan huomioon henkilön työkyky, jaksaminen, työn tuottavuus ja oma toive. Näihin päiviin asti aiemmin mainittujen seikkojen vuoksi ongelmallinen avotyötoiminta on vastannut osaltaan tähän tarpeeseen.

Tällä hetkellä hallituksen Työkykyohjelman alihankintamallin pilotointihankkeissa etsitään uusia tapoja järjestää joustavia työ- ja ansaintatapoja työkeskusten työtoiminnan ja työsuhteisen työn välille. Niistä ainakin osa voi olla toimivia ja jatkossa myös legitiimejä vaihtoehtoja nykyiselle avotyötoiminnalle. Myös tänä vuonna perustettava Työkanava Oy voi tarjota työpaikan osalle nykyisin avotyötoiminnassa olevista kehitysvammaisista henkilöistä.

Ystävällisin terveisin, 

Simo Klem
Työllisyysasiantuntija
Kehitysvammaliitto

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!