Kouluikäisen pojan tutkimukset

Kysymys 

Hei! Meillä on varattuna viikon osastojakso tokaluokkalaisen pojan tutkimuksiin. Tehtäisiin kai joku diagnoosi ja katsottaisiin, mikä koulu on pojalle paras vaihtoehto. Halusin peruuttaa ajan, koska pidän sitä turhana. Minulle sanottiin, ettei aikaa voi peruuttaa, ja jos en itse tuo poikaa paikalle, hänet haetaan osastolle väkisin. Voiko tälläinen pitää paikkaansa? Soitin opetushallitukseen, josta olin aiemminkin saanut tietoa, ettei tutkimuksiin voi pakottaa. Sanoivat saman asian nytkin, ja pyysivät soittamaan sairaalaan ja kysymään, mihin lakiin vedotaan, että lapsi haettaisiin väkisin. Soitin ja sairaalasta sanottiin, että lastensuojelulakiin. Olen ollut aiemmin yhteydessä samasta asiasta kuntani lastensuojeluun, ja silloin suosittelivat tutkimusta, mutta eivät pakottaneet sinne. Tämä aika tuli, koska varasin ajan yksipäiväiseen keskusteluun, mutta poika laitettiinkin testiin, ja annettiin tämä aika. Tällä hetkellä en ole vielä saanut yhteyttä kunnan lastensuojeluun, joten en tiedä mikä on heidän näkemyksensä asiasta. Mitkä oikeasti ovat oikeuteni? En halua poikaa testeihin, vaan haluamme saada rauhassa keskittyä ihan normaaliin elämään. Testi stressaa minua valtavasti, koska poikani on kapinallinen alisuoriutuja, ja testein hänen todellista osaamistaan ei mitenkään voi todeta. Tiedän, että hermoilen tyhjästä, mutta tämä testaamattomuus olisi meille todella tärkeää. Olisin toki valmis viemään pojan testeihin, jos tietäisin hänen tekevän ne asiat, jotka oikeasti osaa, mutta aiemminkaan hän ei ole niitä suostunut tekemään. Huolestunut

Vastaus 

Hei,

Pyysin Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimies Kirsi Mäkistä kommentoimaan kysymystäsi.

Hän ei ole kuullut, että mihinkään testiin voitaisiin pakottaa. Kuitenkin hänen mukaansa lastensuojelutoimenpiteet voivat tulla kyseeseen silloin, kun kyse on sellaisesta tapauksesta, että kasvuolot vaarantavat tai eivät turvaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai jos lapsi käyttäytymisellään vaarantaa terveyttään tai kehitystään. Eli jos nämä edellytykset täyttyvät, niin sosiaalitoimi voi toimia tässä asiassa.

Kirsi Mäkinen korostaa, että olisi tärkeää, että lapsi pääsisi tutkimuksiin hänen kehityksensä kannalta. Tutkimustulosten perusteella pystyttäisiin kartoittamaan lapsen erityistarve ja räätälöidä mahdollisimman hyvin hänen kykyään vastaava opetus. Asiantuntijat varmasti pystyvät selvittämään pojan tarpeen ja saavat hänet tekemään ne asiat, jotka hän osaa. Testit ovat vain pojan parhaaksi ja hänen tulevaisuuttaan ajatellen hänelle eduksi, Kirsi Mäkinen muistuttaa.

Ystävällisin terveisin
Kaisa Ikävalko
Verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto