Koulun jälkeinen iltapäivähoito

Kysymys 

Tyttäreni joka täyttää jouluna 8-vuotta aloitti peruskoulun ensimmäisen luokan kahden esikouluvuoden jälkeen eli hän on meidän vanhempien toivomuksesta lykkäyslapsi. Hän sairasti pienenä paljon korvatulehduksia ja opetellessa puhumaan häneltä puuttui kaikki konsonantit. Nyt keväällä loppui puheterapia. Lisäksi hänellä todettiin parivuotta sitten uneaikainen epilepsia, ja hän saa raivokohtauksia, jotka vaikeuttavat mm. koulukäyntiä ja jokapäiväistä elämäämme.

Iiralle myönnettiin kouluun henkilökohtainen koulunkäyntiavustaja, joka on koulupäivät iiran kanssa. Olen itse tällähetkellä lomalla, mutta palaan 20.9 omaan työhöni, joka on kolmivuorotyö joensuun kaupunkin sairaalassa sairaanhoitajana. Olen hakennut Iiralle hoitopaikaa, mutta kävimme siellä tutustumassa viime viikolla ja hoitaja ei halua hoitaa lastamme hänen hankaluutensa takia. Ymmärrettäävää tietysti, kun on 7 muutakin lasta ja hänen palkansakin pienenisi, kun tulisi vain puolikas hoito. Muuten kunnassamme kaikki vuorotyöläisten lapset kerätään yhteen päiväkotiin klo 17.00 jälkeen illalla. Eli tyttärelleni tulee kolme eri pistettä esim. niinä päivinä, kun olen iltavuorossa ensin koulu, perhepäivähoitaja ja sitten päiväkoti. Vielä on hoidon järjestämin aivan kesken. Odotan kauhulla töiden alkua. Olimme kesällä sopeutumisvalmennuksesssa jossa sain tietää, että henkilökohtaista avustajaa voisi hakea myös kotiin. Iiran isä tekee matkatyötä ja on 3-4 päivää viikosta matkoilla.Olen varma,että lapsi väsyy siihen, että joutuu olemaan monessa paikassa. Lisäksi joudun herättämään Iiran klo 5.30 aamuvuoroihin mennessäni, ja koulu alkaa maanantaisin klo 10, tiistaina ja torstai klo 9 , keskiviikko ja perjantaina klo 8. Huomasin, että peruskoululaki 31 § antaisi jotakin ohjeita, että avustaja voisi olla myös kotona.

Miten voisin viedä asiaa eteenpäin. valitukseni kunnan perusturvalautakunnalle olen tehnyt. Iira ei kuulu edes kuljetuksen piiriin vaikka hän tarvitsee erityistä huomiota. Oli viime viikollakin karannut koulusta. Mitä siis tuo pykäpitää sisällään ja mihin voisin vedota.

Vastaus 

Kysyin asiaa sosiaalijuristi Kirsi Mäkiseltä Kehitysvammaisten Tukiliitosta. Hän vastasi näin:

Ymmärsin, että ongelmaksi on muodostunut koulun jälkeinen iltapäivähoito. Mielestäni tässä tapauksessa perusopetuslaki ei liity asiaan.

Kysymyksestänne ei käy ilmi, onko lapsi kehitysvammainen. Jos hän on kehitysvammainen, hän voi saada iltapäivähoidon kehitysvammalain mukaan erityishuoltona. Iltapäivähoito voidaan myös järjestää kaikille kouluikäisille lapsille päivähoitolain 2 §:n mukaan silloin, kun olosuhteet sitä vaativat.

Perheen on toki mahdollista hakea myös vammaispalvelulain mukaista henkilökohtaista avustajaa kotiin. Kunnan korvausvelvollisuus riippuu kunnan määrärahoista. Kannattaisi kuitenkin neuvotella kunnan sosiaalitoimen kanssa asiasta.

Vammaispalvelulaki löytyy hakusanalla osoitteesta www.finlex.fi

Ystävällisin terveisin,
Anneli Puhakka