Kromosomipoikkeavuus ja ikäriski

Kysymys 

Hei. Olen 3 lapsen äiti ja keskimmäiseni on Sotosin oireyhtymän omaava lapsi, jolla on keskivaikea kehitysvamma ja nepsydiagnoosi.

Olen haaveillut 4 lapsesta mutta juuri nyt siihen ei ole voimavaroja. Ikäni painaa päälle ja täytän pian 35 vuotta. Jos nyt joudun vielä odottamaan vuoden tai kaksi, että yrittäisimme lasta, nouseeko trisomiariskit merkittävästi? Mitä nämä riskiarviot suhteessa ikään merkitsee käytännössä. Mikä suhdeluku on todellinen riski ja onko esim 1/250 vs 1/190 tilastollisesti merkittävää eroa?

Eli onko käytännössä eroa trisomiariskillä jos äidin ikä 35 tai 36?

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestä. Iän karttuessa trisomiariski kasvaa. Yhdistelmäseula, josta tietokone laskee riskiarvon koostuu kuitenkin useammasta arvosta. Riski lasketaan sikiön niskaturvotuksen, äidin veren seeriumarvojen sekä äidin iän (munasolun iän) pohjalta. Tämä on luotettavampi kuin iästä laskettava riski. 

Ikä on kuitenkin merkittävä tekijä. Yksin 37-vuotiaalla riski on 1:152 raskausviikolla 12. Riski pienenee raskauden loppuvaihetta kohti. Myös vähäinen niskaturvotus tai hyvät veriarvot voivat laskea riskiä. 

Riskiarvoa pohtiessa voit miettiä riskiarvoa 1/250 siten, että yhdellä lapsella kahdestasadastaviidestäkymmenestä on trisomia. Se on melko vähän, yhtälailla 1/190 on myös pieni todennäköisyys.

Toivottavasti vastauksesta oli apua sinulle!

Hyvää kesän odotusta toivottaen, 

Verneri.netin toimitus

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Vastaa muutamaan kysymykseen, sillä palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!