Kuinka kannustaa Asperger-lasta?
Lapsellamme on jo pienenä ollut kommunikaatiovaikeuksia. Hän ei pärjää varsinkaan sosiaalisissa taidoissa siinä missä ikäisensä tai nuoremmat sisaruksensa. Lapsi saattaa masentua herkästi ymmärtäessään puutteensa. Kuinka häntä pitäisi kannustaa, ettei hänen itsetuntonsa kärsisi ja että hän jaksaisi yrittää?
Rohkaisemme häntä toteamalla, että hän on fiksu, vaikka ei pärjääkään ikäisilleen. Kun lapsi huomaa itse, ettei pysty siihen, mihin ikäisensä, hän näkee itsessään kehuista huolimatta fiksun vastakohtana "tyhmän".
Myöhemmin, kun lapselle kerrottiin, että hänellä on Asperger, eikä hänen tarvitsekaan pärjätä siinä missä muut, annetaan hänelle "pätevä" syy olla yrittämättä samaa kuin muut. Mutta auttaako tämä asenne lasta, jolla on puutteita osaamisessaan?
Asperger-lasta kannustetaan selkeästä onnistumisesta, ja parhaiten hän ymmärtää konkreettiset palkkiot, jotka ovat hänelle mielekkäitä. Niitä ovat myös mieleisten harrastusten tekemisen mahdollisuudet.
Lasta kannattaa innostaa yrittämään, ja usein tehtävät on hyvä pilkkoa osatehtäviin. Selkeä jäsentely eli struktuuri tekemisissä auttaa etenemistä. Struktuuri auttaa ymmärtämään tehtävän, käytettävissä olevan ajan ja paikan sekä sen, keitä henkilöitä tilanteeseen osallistuu. Lopuksi on usein tärkeää selvittää etukäteen, mitä tehdään seuraavaksi eli toiminnan jälkeen.
Näkyvä eli visuaalinen ohjeistus toimii monesti parhaiten. Kirjoitettu ohje, kuvat tai piirrokset sekä digikamerakuvat ovat käyttökelpoisia. Sosiaaliset tarinat siitä, miten tilanteissa kannattaa toimia, tehdään usein tikku-ukkopiirroksina.
Lapsen ja nuoren kanssa on tärkeätä käydä läpi sitä, mitä Aspergerin oireyhtymä hänellä tarkoittaa. Omien vahvuuksien ja harjoittelua vaativien toimintojen tunnistaminen on kehittymisen pohjaa. On hyvä selvittää, että joitakin asioita hänen on harjoiteltava runsaasti.
Lisää tietoa saa Autismi- ja Aspergerliiton kotisivuilta (www.autismiliitto.fi)
Liiton kirjastosta saa myös kaukolainoja, ja lisäksi tietoa on saatavilla liiton puhelinneuvonnasta ja Aune-osaajaverkoston jäseniltä.
Terveisin
Mirjami Hagman
Projektipäällikkö, Aune-osaajaverkosto
Autismi- ja Aspergerliitto ry