Kuivaksi oppiminen

Kysymys 

Oppilaani on vaikeasti kehitysvammainen lapsi, 9v, oppilaana lähikoulussaan. Hänellä on henkilökohtainen avustaja. Hän istuu pyörätuolissaan, ja tarvitsee kaikessa toiminnassa ohjaajaa. Hän ryömii, mutta ei pysty istumaan kuin aikuisen tukemana. Eli keskivartalolihasten hallinta on olematon. Hänen huoltajansa on sitä mieltä, että koululle pitäisi laittaa hänelle sopiva WC-pytty. Perusteluna: hänen yövaippansa on usein kuiva.

Me, hänen opensa ja ohjaajansa, tarvitsemme tietoa. Voiko lasta, jolla ei ole istumataitoa, ei kykyä ilmoittaa tarpeestaan, opettaa kuvaksi? Ottaen huomioon koulumme vähäiset aikuisresurssit.

Vastaus 

Hei,

Kehitysvammaisten lasten wc-taitojen oppiminen voi olla monipolvinen ja pitkä prosessi. Siihen kannattaa antaa kuitenkin mahdollisuus sillä kehitysvammaiset lapset voivat oppia taitoja varsin myöhäisessä vaiheessa. Rakkoa voidaan auttaa tyhjenemään vessa-aikoihin opettamalla. Lapsella on henkilökohtainen avustaja, jolle kuuluu hygieniasta huolehtiminen. Kysymys ei siis ole resurssista.

Yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi koulun vessaan on hyvä tehdä kohtuullisia mukautuksia, jotta taitoa voi harjoitella. Pönttöä ei varmasti tarvitse vaihtaa, vaan on olemassa WC-istuimia/tuoleja henkilökohtaiseksi apuvälineeksi. Tätä asiaa kannattaa selvittää kunnasta.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus