Kuka auttaa kun tarvitsen erityistä tukea?

Kysymys 

Hei,

mulle on diagnoisoitu lievä älyllinen kehitys vamma ja oppimisvaikeus lapsena. Sitä ei ole sen koommin testattu. Olen eritysluokan käynyt 1-9 luokkaan. Lisäksi minulla on kaksi ammattitutkintoa, jotka olen suorittanut mukautetusti. Olen ollut nyt työttömänä 3 vuotta ja tuntuu että etten pärjää avoimilla työmarkkinoilla ilman tukea. Käyn työpalveluissa ja tuntuu, että sekään tuki ei riitä tällä hetkellä. Asun kotona, ja minulla olisi haaveena päästä omaan asuntoon, mutta tuntuu etten pärjäisi ilman tukea asumisessa. Rahan käyttö on huonoa. Käytän melkein tilin tyhjäksi heti. Kaupassa osaan käydä, mutta tulee aina turhaa mukaan. Pitääkö mun ottaa johonkin sosiaalityyppiin yhteyttä ja kysyä? Saan tällä hetkellä vaan työttömyysrahaa. Tuntuisi, että erityistuen tarve olis hyvä, että pärjäisin jotekin.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Sinun kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä kunnan vammaispalveluihin. Sosiaalihuoltolain mukaan sinulle on järjestettävä tapaaminen ja tehtävä palvelutarpeen arviointi (sosiaalihuoltolaki 36 §). Arvioinnissa pohditaan yhdessä sinun, sosiaalityöntekijän sekä mahdollisesti läheistesi kanssa niitä palveluita, joita tarvitset. Palvelutarpeen arviointia täydennetään asiakassuunnitelmalla. Asiakassuunnitelmassa määritellään ammattilaisen sekä sinun näkemyksesi tuen tarpeesta.

Muista, että sinulla on sosiaalihuoltolain nojalla oikeus olla itse mukana palvelutarpeen arvioinnissa sekä asiakassuunnitelman laatimisessa.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus