Kuka korvaa rikkoutuneen takin?

Kysymys 

Hei, osaatteko sanoa kuka joutuu korvaamaan hoitajan takin? Poika on hoidossa. Hänellä on vaikea-asteinen autismi ja älyllinen kehitysvamma - tosi suuret aistipulmat. Hän ei kestä vaatteita joissa on vetoketjuja ja hoitopaikassa ollaan tietoisia asiasta.

Kun hoitajalla oli ulkotakki päällä, poika tarttui ja repi vetskarin rikki. Pojalla itsellä on myös mennyt rikki tosi paljon vaatteita ja 3 ulkoilutakkia. Osittain hoitajien huolimattomuudesta.

Ikävä sanoa, että se ei ole meidän vastuulla ja jos korvaamme, sitten joudumme jatkuvasti tekemään niin.

Vastaus 

Hei,

Näemme, että on hoitajien vastuulla käyttää sellaisia vaatteita, joita asiakas sietää. Autistinen henkilö ei todennäköisesti riko näitä vaatteita tahallaan, vaan hän ei yksinkertaisesti kestä vaatteen aiheuttamaa aistikuormitusta. Siksi asiakasta ei voi syyttää aiheutuneesta.

Joissakin paikoissa työnantaja korvaa henkilökunnan työssärikkoutuneet työvaatteet/silmälasit jne. Varmasti tämä käytäntö vaihtelee - varsinkin nykyään kun henkilökunta ei pidä päällään työasuja vaan omia vaatteita. Eli voi olla niin, että moni työnantaja näkee, että on työntekijän vastuulla laittaa työpaikalle päälle sellaisia vaatteita, jotka eivät ole parhaasta ja kalleimmasta päästä: vaarana on, että ne menevät rikki. Yhtälailla työnantaja on vastuussa kertomaan työntekijälle asiakkaiden tarpeista ja esimerkiksi aistiyliherkkyyksistä, jotta työntekijä voi pukeutua asianmukaisella tavalla. Jäi epäselväksi, oliko kyseinen työntekijä tietoinen tästä vetoketuasiasta.

Epäselvää on myös se, että keneltä kysyjä on saanut korvausvaatimuksen. Jos korvausvaatimus on työntekjältä, niin silloin kannattaa ottaa yhteys työnantajaan ja keskustella asiasta kuka korvaa ja mitä. Jos työnantaja vaatii korvausta, niin silloin varmaan olisi paras lähteä neuvottelemaan ja ottaa mukaan vaikka kunnan sosiaaliasiamies ratkomaan sitä, mikä on oikeudenmukaista tässä tapauksessa.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus