Kuljetustuki
Kun kehitysvammainen henkilö muuttaa kunnasta toiseen, tarvitaanko kuljetustukipäätökseen aina lääkärintodistus? Miten esimerkiksi down-ihminen olisi voinut kuntarajan ylittäessään muuttua yhtäkkiä muuksi? Erityisen nurinkuriselta vaatimus tuntuu, kun muutto tapahtuu saman terveyskeskuskuntayhtymän alueella? Onko tämäkin taas kunnilta yksi tapa "säästää", kun saavat asiaa pitkien lääkärijonojen vuoksi lykättyä?
Vammaispalvelulain perusteella myönnetään kuljetuspalveluja vain vaikeavammaisille henkilöille. Vaikeavammaisuutta arvioitaessa otetaan vamman lisäksi aina huomioon hakijan elinympäristö ja -olosuhteet. Tarvearviointi perustuu asiakkaan elämäntilanteen, elinympäristön ja hänen vammastaan tai sairaudestaan aiheutuvan toimintarajoitteen kartoittamiseen. Päätöksenteon tueksi tarvitaan lääkärintodistus, josta tulee ilmetä vamma ja/tai sairaus, joka rajoittaa hakijan liikkumismahdollisuuksia ja vähentää hänen mahdollisuuksiaan käyttää liikkumisessaan julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuutonta haittaa.
Lääkärintodistusta ei aina tarvita alueelta (tai kunnasta) toiseen siirtymisen yhteydessä, mutta viranhaltija voi pyytää uutta lääkärintodistusta, jotta päätöksen perusteena olevat tiedot ovat ajan tasalla. Myös down-henkilön tilanne voi liikkumisen suhteen muuttua vuosien kuluessa.
Voitte laittaa hakemuksen heti vireille, ja toimittaa lääkärintodistuksen myöhemmin. Päätös tehdään hakemuksen vireille tulosta lähtien, joten kunta ei säästä rahaa, vaikka lääkärintodistuksen hankkiminen kestäisi jonkin aikaa. Kuitit syntyneistä kustannuksista hakemuksen käsittelyajalta kannattaa säilyttää.
Ystävällisin terveisin
Anu Purhonen
johtava sosiaalityöntekijä