Kunta muuttanut ilmaisvaipat maksulliseksi kotihoidon asiakkaille

Kysymys 

Pieni kunta päätti laittaa tähänastiset ilmaisvaipat maksulliseksi kotihoidon asiakkaille, myös kehitysvammaisille ilman tarveharkintaa. Todennäköisesti maksettavaksi tulee kuljetuksineen koko erä.... Takaporttina sos.toimi voi myöntää vähävaraisille maksusitoumuksella vapautusta vaippamaksusta, mutta kun perusteena on toimeentulotukirajat, monien tulo-meno-perusteet eivät näytä todellista tulosta. Onko kunta menetellyt asianmukaisesti?

Vastaus 

Kunta ei ole menetellyt oikein.

Alla Kehitysvammaisten Tukiliiton sosiaalijuristin Minna Luoman vastaus.

"Vaippojen maksuttomuus perustuu korkeimman hallinto-oikeuden heinäkuussa 2001 antamaan päätökseen (KHO 1621/2001), jonka mukaan kotisairaanhoitoa varten jaettavista hoitovälineistä ja tarvikkeista ei saa periä maksua asiakkaalta. Maksuttomuuden piiriin kuuluvat kaikki tarvikkeet, joilla tuetaan ja mahdollistetaan kotihoito. Tällaisia tarvikkeita ovat mm. vaipat, katetrit, haavanhoitovälineet, avannepussit, sekä insuliiniruiskut ja -neulat. Välineiden tulee olla täysin maksuttomia, joten kunta ei ole oikeutettu perimään omavastuuta eikä kuljetus- tai toimitusmaksua."

Ota yhteys kotikuntasi sosiaaliasiamieheen asian tiimoilta tai soita sosiaalijuristi Minna Luomalle puh. 03-2403224 tai mailaa minna.luoma[at]kvtl[dot]fi

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää