Kuolinsyy -toksoplasmoosi

Kysymys 

Hei, poikamme kuoli kesken synnytksen viikolla 41+5. Napanuora oli 3 kertaa kaulan ympärillä ja tämä jäi kuolin syyksi. Selailin vanhoja papereita, jotka sain sairaalasta jälkitarkastuksen jälkeen. Minulta otettiin verikokeita kahdesti ja nyt mieltäni askarruttaa seuraava tieto: virus vasta-aineissa toksoplasma vasta-aineet 1. näytteessä 16 ja 2. näytteessä 8. Voiko tällä olla merkitystä pojan kuolemaan. Sairastuin noin 2 viikkoa ennen synnytystä kovaan yskään ja nuhaan, kuumetta ei ollut mutta kaulan imusolmukkeet olivat turvoksissa. Olin kipeä vielä synnytyspäivänäkin. Kaikki muut näytteet negatiivisia. Listeria negat. Parvo ei tuoreen infektion merkkejä.Kiitos vastauksesta !

Vastaus 

Hei,
Lapsen syntyessä kuolleena, on tapana tehdä tietyt tutkimukset syytä selvitettäessä. Yksi näistä on toxoplasmainfektion tutkiminen. Ideana on, että näytteet otetaan kahdesti 2-3 viikon välein. Jos ensimmäisessä näytteessä ei ole toxo-vasta-aineita, mutta toisessa on, voidaan ajatella, että kysymyksessä on tuoreesta tartunnasta.

Jos vasta-aineet kuuluvat IgM-luokkaan, se kuvaa myös tuoretta tartuntaa. Jos vasta-aineet toisaalta ovat IgG- luokkaa ja käytännössä samaa tasoa kuten 16 ja 8 (taso aina kaksinkertaistuu/puolittuu) ja vieläpä näin päin, että ensimmäinen arvo on korkeampi, uskoisin (näkemättä tarkempaan vastausta) että kyseessä on vanha immuniteetti toxolle eikä näin ollen ole syynä sikiön menehtymiseen.

Jälkineuvontatilanteessa tähän asiaan olisi varmaankin kiinnitetty huomiota, jos olisi syntynyt epäily tuoreesta toxoplasmainfektiosta.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi