Kuumeen vaikutus raskauteen

Kysymys 

Selvitin teratologisesta tietopalvelusta, että korkea kuume alkuraskauden aikana voi vaikuttaa sikiön rakenteiden kehittymiseen. Ymmärsin, että korkea kuume myöhemmin raskaudessa rasittaa äidin elimistöä ja sitä kautta sikiötä mm. nostamalla sykettä. Olen ymmälläni, että mitä vaurioita tämä voi aiheuttaa sikiölle?

Vastaus 

Hypertermian tiedetään olevan teratogeeninen eläinkokeissa. Ihmisilläkin on kohtalaisesti näyttöä, että ruumiinlämmön nosu >2 astetta yli 24 t ajan lisää keskenmenojen ja joidenkin malformaatioden (rakennepoikkeavuuksien) riskiä (neuraaliputki, sydän, virtsatiet, gastroskiisi; jos osuu sikiön herkkään kehitysvaiheeseen). Tästä syystä raskaana olevien kannattaa hoitaa yli 38 asteen kuume parasetamolilla esim. sikainfluenssarokotuksen jälkeen. Lisäys taustariskiin on kuitenkin erittäin pieni eikä lyhyistä kuumepiikeistä < 1vrk ole haittaa.

Kuumetta ei siis pidä pitää, vaan laskea se asianmukaisella lääkityksellä, niin ei tarvitse ahdistua sen vaikutuksesta enempää äitiin kuin sikiöönkään.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri