Kuumeen vaikutus sikiöön

Kysymys 

Hei! En tiedä tuleeko oikealle palstalle tämä kysymys, mutten löytänyt oikein muutakaan paikkaa josta kysyä. Eli olen raskaana, viikkoja 8 ja minulla on flunssa, haluaisin tietää vaikuttaako kuume sikiöön ja miten, olen yrittänyt saada kuumetta laskemaan jo kolmen päivän ajan apteekista suositelluilla lääkkeillä, lähinnä paracetamolilla, mutta tuntuu siltä että se ei laske. Kumpi on parempi antaa kuumeen vain olla vai saada se laskemaan. Lisänä on vielä nuhaa muttei yskää eikä kurkkukipua, kuumetta on välillä yli 38, josta se laskee hieman lääkkeen jälkeen. Kiitos jos ehdit vastata jossain vaiheessa.

Vastaus 

Soitin Helsingin yliopistollisen keskussairaalan teratologiseen tietopalveluun. Vastaava lääkäri Heli Malm sanoi, että kuumetta kannattaa laskea parasetamolilla, jos se nousee 38,5 asteeseen. Jos kuume pitkittyy kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Jos haluat saada vielä tarkempaa tietoa asiasta, voit soittaa teratologiseen tietopalveuun. Teratologinen tietopalvelu on maksuton puhelinpalvelu, joka antaa tietoa teratogeeneistä. Teratogeeneillä tarkoitetaan sellaisia ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallinen vaikutus hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Teratogeenejä voivat olla esimerkiksi äidin käyttämät lääkkeet, äidin infektiot ja muut sairaudet, rokotukset ja erilaiset ympäristö- ja työaltisteet (esim. kemikaalit ja säteily).

Palvelu on siirtynyt Väestöliiton Perinnöllisyysklinikalta Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan tämän vuoden alusta alkaen. Palvelu on avoinna arkipäivisin kello 9-12. Puhelinnumero on (09) 471 76500.

Ystävällisin terveisin Mira Vihmo