Kysta sikiön aivoissa kokoa 10 mm

Kysymys 

Hei. Olen raskausviikolla 38. Raskausviikolla 21 löydettiin plexus kysta sikiön aivoista kokoa 10 mm, muita poikkeavuuksia ei ollut.kehittynyt normaalisti,painoarvio oli viikolla 36 2500 gr. Lääkäri sanoi nähneensä kystan vielä viikolla 36 aivoissa mutta huomattavasti pienenpänä. Mitä tämä tarkoittaa? pikaista vastausta toivoen.

Vastaus 

Hei,

Raskausviikolla 21 sikiön aivoissa nähdään niin kutsutut plexukset, jotka ovat aivokammion katossa sijaitsevat verisuoni "sykkyrät" ("kuin kasa keitettyä spagettia"). Näissä kudoksissa saattaa kehittyä nesterakkuloita eli kystiä, jotka voidaan hyvin pienellä riskillä liittää kromosomipoikkeavuuteen (yleisimmin 18-trisomiaan). Tällöin on yleensä nähtävissä myös muita poikkeavuuksia sikiössä.

Nämä kystat katoavat joka tapauksessa, kun sikiön aivot alkavat kehittyä. Näin ollen on vaikea ottaa kantaa, koska en tiedä, mistä kystasta on kyse. Toki sikiön aivoissa voi olla myös useita erilaisia kystiä tai laajentuneita aivokammioita tai verisuonimuodostumia. Ne saattavat vaatia tarkempaa tutkimusta.

Kaikututkimuksen luonteeseen kuuluu myös, että sikiön asennosta ja muista tekijöistä johtuen, kyseessä saattaa olla myös niin kutsuttu artefakta. Se tarkoittaa, ettei kyseessä olekkaan todellinen löydös.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri