Kysymys maskien käytöstä erityisryhmien kohdalla

Kysymys 

Korona-ajan vuoksi julkisessa liikenteessä ja monissa kaupoissa suositellaan kasvomaskien käyttöä, mikä on ihan perusteltua.

Tässä asiassa mietityttää vain se, että esimerkiksi muistisairaat tai vaikeasti kehitysvammaiset eivät välttämättä ymmärrä, että mikä on korona-virus tai että miksi maskia olisi hyvä käyttää tietyissä paikoissa. Ja joku lievästi kehitysvammainen saattaa ymmärtää, miksi maskien käyttöä suositellaan, mutta maskien käyttö ei välttämättä onnistu voimakkaan aistiyliherkkyyden takia. Miten tällaisten ihmisten kanssa toimitaan? Eihän sitä maskia voi liimata kenenkään kasvoihin kiinni.

Tarkennuksena kerron, että en työskentele hoitoalalla, mutta lähipiiriini kuuluu muutamia kehitysvammaisia, jonka vuoksi tämä maski-asia mietityttää.

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. 

Tärkeintä on, että maskin käyttöä pyritään ohjeistamaan ihmiselle siten, että henkilö ymmärtää, mistä maskin käytössä on kyse. Ymmärtämisen tukemiseksi voidaan käyttää esimerkiksi tukikuvia, videoita jne. Kuvia voidaan käyttää esimerkiksi silloin kun henkilölle selvitetään, miten maskia käytetään oikein, miten se puetaan ja poistetaan ja miten sitä käsitellään. 

Maskin käytön ohjeistuksia löytyy esimerkiksi Tukiliiton sivuilta.

On myös henkilöitä, joiden kohdalla kasvomaskin käyttö onnnistu. Puhuit henkilöistä, jolla on muistisairaus tai aistiyliherkkyyksiä. Jos maskin käyttö tai sen käytön valvominen on mahdotonta, silloin täytyy yrittää pitää huolta muutoin hyvästä hygieniasta. Kasvomaskin käyttö on Suomessa julkisilla paikoilla suositeltavaa, ei pakollista. 

ystävällisin terveisin,

Verneri.net toimitus