Laajentuneet aivokammiot ja aivokurkiaisen puuttuminen

Kysymys 

Hei, meillä todettiin sikiöllä laajentuneet epäsymmetriset aivokammiot raskausviikolla 28 ja myöhemmin kurkiaisen kokonainen puuttuminen raskausviikolla 29.

Oikea kammio merkittävästi laajentunut, ensimmäisessä kontrollissa lukema oli 14, sitten 19 ja nyt 29. Vasen noussut 11 lukemaan 14. Pään ympärys menee yläkäyrillä ja paino kasvanut hurjasti viikon aikana, jolla välillä tuo laajentuma oikealla puolella suurentunut huomattavasti (rv 36). Muita rakennevikoja ei ole ainakaan vielä nähtävissä.

Osaatko näiden perusteella sanoa mielipidettäsi ammattilaisen näkökulmasta, että mitä voi olla odotettavissa?

Vastaus 

Hei,

Aivokurkiainen kehittyy hyvin varhain sikiöaikana. Se yhdistää vasemman ja oikean aivopuoliskon. Sen kehityksessä voi olla hyvin monenlaisia ja monentasoisia kehitysongelmia. Se voi olla alikehittynyt, osittain puuttuva tai poikkeava rakenteeltaan. Poikkeava aivokurkiainen voi olla ainoa poikkeavuus tai osa laajempaa kehityshäiriöiden oireyhtymää. Tästä syystä myös poikkeavan aivokurkiaisen aiheuttamat oireet ja löydökset syntymän jälkeen vaihtelevat hyvinkin lievistä tapauksista vaikeaan kehityvammaisuuteen. Oireina voi vaikeimmissa tapauksissa olla älyllinen kehitysvammaisuus, epilepsia, kehon jäykkyys (spastisuus) jne. Lievemmissä tapauksissa vastasyntyneen imemisvaikeus, yleisesti hidastunut kehitys älyllisesti, motorinen kömpelyys, koordinaatiovaikeudet, sosiaalisten suhteiden hankalauus.

Koska aivokurikiainen yhdistää aivolohkot, on tavanomaista ongelmat asioissa, joissa tarvitan oikean ja vasemman puolen yhteistyötä. Aina syytä poikkavuudelle ei löydy, joskus taustalla on kromosomipoikkeavuus (esim 13- ja 18-trisomia) tai muu perimän poikkeavuus. Se on usein osa jotakin oireyhtymää.

On siis todella vaikea ennustaa lapsen tulevaisuutta ennen syntymää. Koska tilanteeseen littty myös aivokammioiden laajentuminen (hydrokefalus), saattaa kyseessä olla aivan lievää tilanne hankalampi tapaus. Synnytystapaan vaikuttaa pään koko. Vaikeassa hydrokefalustapauksessa tarvitaan shunttien asennus aivokammoihin paineen laskemiseksi ja aivokudoksen kasvun mahdollistamiseksi. Onko teille tarjottu keskustelua lasten neurologin kanssa? Hän saattaisi pystyä tarkempaan ennusteeseen nähdessään sikiön aivojen magneettikuvat - ne ovat kaiketi tehty?

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!