Lääkitys ja raskaus

Kysymys 

Hei! Mieheni sairastaa Crohnin tautia ja saa siihen lääkityksenä mm. Azamunia. Suunnittelemme perheen perustamista, mutta emme saa yhtäpitävää tietoa siitä miten kauan lääkettä olisi oltava syömättä ennen ehkäisyn lopettamista. (Gastro sanoi 3kk ja minun gynekologini 6-12kk Pharmaca Fennican perusteella). Onko turvallisinta odottaa kokonainen vuosi, mikäli miehen terveys sen sallii? Minkälaisia sikiövaurioita ko. lääke on aiheuttanut ja kuinka suuresta riskistä on kysymys? Kiitos jo etukäteen vastauksestanne!

Vastaus 

Keskustelin asiasta Väestöliiton perinnöllisyyslääkäri Minna Pöyhösen kanssa. Hän pyysi teitä ottamaan yhteyttä Väestöliiton teratologiseen tietopalveluun.

Teratologinen tietopalvelu on maksuton puhelinpalvelu, joka antaa tietoa teratogeeneistä. Teratogeeneillä tarkoitetaan sellaisia ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallinen vaikutus hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Teratogeenejä voivat olla esimerkiksi äidin käyttämät lääkkeet, äidin infektiot ja muut sairaudet, rokotukset ja erilaiset ympäristö- ja työaltisteet (esim. kemikaalit ja säteily).

Teratologista tietopalvelua hoitaa gynekologi puh. (09) 641 716 (klo 9-11)

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää