Lääkkeiden antaminen väkisin

Kysymys 

Missä määrin kehitysvammaiselle voi antaa lääkkeitä väkisin?

Mitä jos epilepsiaa sairastava haluaisi sitkeästi lopettaa epilepsialääkkeiden ottamisen? Lääkäri on kuitenkin sanonut, että lääkityksen lopettaminen johtaisi muutamassa päivässä säännöllisiin kohtauksiin. Lääkityksen kanssa kohtauksia tulee 1-3 kertaa vuodessa, mutta ilman lääkkeitä niitä tulisi melkein joka päivä.

Entä jos 1 tyypin diabetesta sairastava yrittää toistuvasti piilottaa verensokerimittarin, insuliinipumpun ja insuliinikynät välttyäkseen pistoksilta? Diabeteksen hoidon lopettaminenhan voi johtaa kuolemaan muutamassa päivässä.

Vastaus 

Nykyinen lainsäädäntö (laki kehitysvammaisten erityishuollosta) kehitysvammaisen henkilön kohdalla mahdollistaa kyllä lääkityksen antamisen pakolla, eli pykälä 42 terveydenhuollon antaminen tahdosta riippumatta.

Tietenkään yksioikoisesti ei lääkkeitä väkisin voi antaa. Ensinnäkin pitää olla tieto siitä, ymmärtääkö kehitysvammainen henkilö todella, mitä lääkityksestä kieltäytymisestä seuraa. Toiseksi pitää pohtia, miksi hän kieltäytyy - esim. onko kysymys jostain muusta syystä esim. emotionaalisen kehityksen vaiheesta, jossa henkilö etsii omia rajoja ja voisiko ajankohtaa tai lääkkeiden antotapaa muuttaa. Mikäli lääkkeiden ottamatta jättäminen todella vaarantaa henkilön terveyden, voi lääkäri myös tehdä em. päätöksen lääkkeiden antamisesta. Tähän tosin erittäin harvoin joudutaan.

Tärkeää on siis ensin selvittää, onko lääkkeiden ottaminen kuinka välttämätöntä ja voiko joku lääke jäädä väliin, miten henkilö ymmärtää lääkkeiden ottamatta jättämisen seuraukset itselle ja onko kysymys jostain muusta kuin varsinaisesti lääkkeistä kieltäytymisestä. 

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!