Lähikouluperiaate?
Tarkoittaako lähikouluperiaate sitä, että on tärkeämpää järjestää kehitysvammaisen, erityistarpeisen lapsen koulun käynti lähellä, ajattelematta sitä, saako hän siellä tarvitsemaansa tukea?
Pieni oppilas ehkä vielä hyötyy siitä, mutta onko isommalle oppilaalle kunnioittavaa ja kehitystä tukevaa se, että hän on pienempien joukossa tai luokan maskottina tai syrjittynä, aivan eri sfääreissä kuin ikäisensä.
Kenellä on valta päättää kunkin kehitysvammaisen osalta, mikä hänen kehitystään tukee parhaiten? Mitä vanhemmat voivat tehdä? Koulujen säästöt huolettavat myös, miten ne vaikuttavat erityisen tuen tarpeessa olevien oppimismahdollisuuksiin.
Lähikouluperiaate tarkoittaa oppilasta lähinnä olevaa koulua sillä edellytyksellä, että oppilas saa tarvitsemansa tuen siinä määrin ja sellaisena kuin hän sen tarvitsee. Ajatuksena on, että tuki tuodaan oppilaan luokse.
Aina fyysisesti lähin koulu ei ole lähikoulu, vaan opetuksen järjestämisessä tulee miettiä, missä se on oppilaan kannalta tarkoituksenmukaisinta järjestää. Toisin sanoen opetuspaikka/lähikoulu voi myös määrittyä sen mukaan, missä oppilaan tarvitsemaa tukea voidaan toteuttaa.
Tärkeintä on huomioida se, mikä järjestely on oppilaan kannalta järkevin, toimivin ja tarkoituksenmukaisin.
Terveisin
Erja Pietiläinen
Erityisasiantuntija
Kehitysvammaliitto