Lapsen laitosasuminen

Kysymys 

Hei. Kysymykseni koskee pienen lapsen laitosasumista, jolla on vaikea kehitysvamma. Minkälaiset käytännöt pienen vammaisen lapsen laitoshoidosta ovat kun huoltajat eivät jaksa toimia omaishoitajina?

Minkälaiset kustannukset huoltajille tulee, ja riittäkö että huoltajat kertovat etteivät pysty hoitamaan lasta kotona? Olen ymmärtänyt, että huoltajilta usein odotetaan, että heidän tulee jaksaa toimia omaishoitajina mutta eihän se aina ole mahdollista.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kehitysvammaisten laitoshoitoa on Suomessa vähennetty, ja pääasiassa lasten asuminen järjestetään asumispalveluissa, eikä laitoshoitoa juurikaan enää ole.

Uudessa 1.10.2023 voimaan tulevassa vammaispalvelulaissa palvelu nimeltä lapsen asumisen tuki on määritelty erikseen, ja sitä voidaan järjestää joko omaan kotiin tai pienessä ryhmäkodissa tai perhehoidossa. Lähtökohtana on kuitenkin se, että lapsi voisi asua vanhempiensa kanssa, ja kotiin järjestetään riittävästi palveluita.

Kodin ulkopuolella tapahtuvasta asumisesta vanhemmilta voidaan periä lapsen elatuksesta aiheutuvista kustannuksista elatusavun suuruinen summa. Lisäksi lapsen saama vammaistuki huomioidaan ja lapselle on jäätävä käyttövara.

Lapsen asumisesta kodin ulkopuolella voidaan periä yhteensä korkeintaan 500 euroa/kk.

Teidän kannattaa olla yhteydessä oman hyvinvointialueen sosiaalityöntekijään tai palveluohjaajaan nopealla aikataululla, jotta saatte tukea perheenne arkeen mahdollisimman pian.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!