Lievästi kehitysvammaisen ja vammattoman parisuhde

Kysymys 

Mitä pitäisi tehdä, jos lievästi kehitysvammainen ja niin sanotusti normaaliälyinen henkilö haluaisivat olla parisuhteessa? Voiko tuollainen parisuhde olla oikeasti toimiva ja tasa-arvoinen, entä voiko sitä hyväksyä että he ovat parisuhteessa? Mitä laki mahtaa sanoa tähän tilanteeseen, voiko tämä henkilö jolla ei ole kehitysvammaa olla syyllinen rikokseen jos hän on parisuhteessa lievästi kehitysvammaisen kanssa edellyttäen, että he ovat kumpikin täysi-ikäisiä, rakastavat toisiaan, ovat suhteessa vapaaehtoisesti eikä kumpaakaan pakoteta mihinkään mihin he eivät halua? Siis että myös kehitysvammainen tietää, että mistä parisuhteessa ja mahdollisessa seksuaalisuudessa on kyse, tietää omat ja myös kumppanin oikeudet ja että häntä eikä ketään muutakaan saa pakottaa mihin mihinkään hän ei halua.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Meidän käsityksen mukaan laki ei sinällään kiellä tällaista parisuhdetta. Olennaista on, juuri kuten kysyjäkin mainitsee, että ketään ei pakoteta mihinkään. Kehitysvammaisella osapuolella täytyy olla varmasti selkeä käsitys siitä, mihin hän ryhtyy. Vastuu tässä kohtaa on suuri ei kehitysvammaisella osapuolella, jotta hän voi olla varma siitä, ettei käytä hyväksi kehitysvammaisen henkilön mahdollista ihastusta sekä taipumusta olla myötämielinen kaikelle toisen esittämille toiveille, kuten seksille. 

Voisi olla hyvä, jos mahdollista, että asiaa käsiteltäisiin yhdessä kolmannen osapuolen läsnäollessa. Kuka tämä kolmas osapuoli sitten on, voisi se olla joku kehitysvammaisen henkilön luottohenkilö, läheinen tai ammattihenkilö. Seurustelun lisäksi keskusteltavaa olisi esimerkiksi ehkäisyasioista: Että ne ovat kunnossa, ettei parisuhteen ongelmaksi muodostu heti alussa mahdollinen ei toivottu raskaus. Lasten hankinta on niin iso asia, että se täytyy kunnolla harkita eikä se kuulu ainakaan seurustelun alkuvaiheeseen.

Seurustelu ja parisuhdeasiat ovat toki yksityisasioita, mutta kaikkien oikeusturvan toteutumiseksi olisi mahdollisesti järkevää, että puolin ja toisin esittäydyttäisiin kummankin läheisimmille ihmisille ja kerrottaisiin ystävyydestä ja seurustelusta. Tällöin vältytään kaikenlaisilta läheisten huolilta ja epäselvyyksiltä sekä huhupuheilta, tai ainakin sellaisilta voidaan helposti katkaista siivet, kun läheisetkin tietävät asiasta. Nämä asiat voivat olla hankalia keskusteltavia ja vaatia aikaa, mutta pidemmän päälle se kannattaa, jos halutaan kestävää parisuhdetta rehelliselle pohjalle.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!