Lievästi laajentunut aivokammio

Kysymys 

Hei,

Kävin rakenneultrassa (20+5) hetki sitten, jossa sikiöllä todettiin lievä laajentuma toisessa aivokammiossa. Arvio mitasta oli merkitty 9.7-10.3 mm:n väliin, muoto vaikutti hieman pitkänomaiselta. Toisesta kammiosta oli hankalaa tarkkaa mittaa saada, sillä näkyvyys kammioon oli sikiön asennon vuoksi huono. Tämän toisen kammion koon ultraava lääkäri kuitenkin näki silmämääräisesti normaalina. Missään rakenteissa ei mitään muuta poikkeavaa löytynyt/näkynyt, myös selkäranka vaikuttanut kaikin puolin ehyeltä. Aivojen osalta kaikki muut koot normaalit (pikkuaivot, takakuoppa, pään ympärys, kallon muoto).

Aiemmissa ultrissa kaikki ollut kunnossa ja ultria tehty rv 12, rv 16 ja rv 18. Saimme kuitenkin hetken pohdinnan jälkeen lähetteen jatkotutkimuksiin, sillä meillä on taustalla yksi keskeytys liittyen sikiön rakennepoikkeavuuteen (caudal regression syndrome). Olen asiasta todella huolissani. Vaikuttaako tilanne tämän perusteella kuinka vakavalta?

Vastaus 

Hei,

sikön aivokammioiden leveydeksi katsotaan raskauden aikana max 10mm. Eli saatu mitta ylittää tuon juuri ja juuri. Leveyttä välillä 10-15mm pidetään raja-arvoisena. Koska mittaustulos ei edes joka mittauksessa ollut yli 10mm ja (luultavasti) vain toispuoleinen, voisi arvioida, että kuvattu tilanne ei ehkä ole kovinkaan vakava, mutta koska tilanne on ehkä muuttunut (ed. tutkimukset normaalit?), niin ehdottomasti seuranta jo tilanteen mahdollisen progredioinnin vuoksi on tarpeen. Ehkäpä sikiö on jatkotutkimushetkellä paremmas asennossa ja siitä saadaan luotettavammat mittaukset molemmin puolin.

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!