Liian korkea hcg ja seerumiseulan tulos

Kysymys 

Hei! Olen 33-vuotias nainen ja odotan 3. lastani. Seulan verikoe otettiin viikolla 10+4. Nt ultrassa kävin viikolla 13+5. Niskaturvotus oli 1,3mm. Seulonnan tulokset olivat

CRL 77,8mm

Down-ikäriski 1:542

Down-riskisuhde 1:2433

T18-riskisuhde 1:100000

PAPPA korjattu MoM 0,96

hCG-B-V korjattu MoM 4,54

NT korjattu MoM 0,77

Raskaus sai alkunsa helposti luomuna, eikä raskauden aikana ole ollut mitään vuotoja. Pahoinvointi on ollut voimakasta eikä vieläkään ole kokonaan loppunut. Painoni on noin 61kg, bmi noin 24. Kävin alkuraskaudessa viikolla 7+ ultrassa, jossa havaittiin vain yksi viikkoja vastaava sikiö.

Olen huolissani ilmeisesti poikkeuksellisen korkeasta hcg-arvosta. Voiko noin korkealla hcg-arvolla downin riskisuhde olla noin pieni, vai olisiko kyseessä laskuvirhe?

Tarvitseeko muutoin raskautta tai esim. istukan toimintaa seurata tavallista tarkemmin hcg-arvon vuoksi? Ja olisiko syytä tarkistaa myöhemmin hcg-arvo, että onko se normalisoitunut?

Edellisessä raskaudessa muutama vuosi sitten hcg korjattu MoM oli 1,66.

Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

Seulatulokset ovat todella hyvät, normaalit lukuun ottamatta tuota korkeahkoa hCGbv arvoa. Sekään ei kuitenkaan ole mitenkään huippukorkea. Taso, jolla reagoidaan saattaa vaihdella eri yliopistollisten sairaaloiden välillä, mutta esim. HUSssa se on 5 MoM.  Sekin on asetettu hyvin "turvatasolle".

Äidin seerumista mitatut istukan tuottamat hormonit ja proteiinit ovat hyvin raskauskohtaisia. Istukka on sikiön ja äidin välissä toimiva "elin" ja siitä pääsee vaihteleva määrä esimerkiksi PAPP-A ja hCG:ta äidin puoleiseen verenkiertoon. Mitään absoluuttista normaalia tasoa ei ole. Osassa tai koko istukassa voi myös olla poikkeavaa rakennetta, esim rypäleraskaustyyppistä, mikä aiheuttaa kohonneen hCG tason myös äidin vereen. Tällöin MoM-tasot ovat yleensä merkittävästi korkeampia kuin 5 ja kontrolli ultraääni on indisoitu.

HCGbv on vain yksi osatekijä yhdistelmäseulassa eikä sen painoarvo ole kovinkaan suuri kokonaisriskiä laskettaessa. Kun kaikki muut osatekijät ovat noin normaalit, ei hCG juurikaan yksin vaikuta paljoakaan. Istukan toimintaa ei tarvitse seurata erityisesti eikä laboratoriotulosta kontrolloida.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!