Liikahengitys raskaana ja mahdolliset sikiön kehitysvammat?

Kysymys 

Hei!

Olen tällä hetkell raskaana rv 18+0. Minulla tutkitaan onko astmaa ns. PEF-seurannna avulla. Puhalla siis mittariin muutaman viikon ajan.

Pari päivää siten puhalsin mittarin yli 3 kertaa perätysten, ainakin 5-6 kertaa, jotta arvojen ero eli parhaimman ja huonoimman ei olisi yli 20 yksikköä kuten ohjeistetaan. Puhalsin sisään ilmaa ja sitten mittariin ulos. Puhallutusten jälkeen minua alkoi huimaamaan ja aivoissa tuntui että en saa happea. Hengitin kumminkin sisään ja ulos rauhallisesti puhallutusten jälkeen makuullani. Kyse taisi olla liikahengityksestä? Kuitenkin minua huolettaa onko sikiö voinut tapahtumista johtuen saada hapenpuutetta ja näin aivoihin kehitysvammaa ?

Vastaus 

Hei,

Kuvaamassasi tilanteessa ei sikiölle ole aiheutunut mitään riskiä hapenpuutteen suhteen. Tilanne on ollut erittäin lyhytaikainen, ohimenevä. Olet itse luultavimmin reagoinut ohimenevään hiilidioksidin laskuun elimistössäsi "hapenpuutteen tunteella". Jatkossa varmaan kannattaa hengitellä hieman rauhallisemmin ja pitää pidempi väli puhallusten välillä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri