Lisääkö matala AMH-arvo kehitysvammaisuuden riskiä IVF:n yhteydessä?

Kysymys 

Hei, olen 30-vuotias ja nyt IVF-hoidosta ensimmäistä kertaa raskaana.

Koeputkihedelmöityshoitoihin päädyimme johtuen munasarjojeni toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta (matala AMH-arvo, FSH koholla.) Hoitoja on tehty useampi ja vaste on ollut joka kerta todella huono, kypsia munasoluja on saatu aina vain muutamia hoitoa kohti. Näistäkin lähes puolet on karsiutunut pois hedelmöitysvaiheessa ja lopulta siirtokelpoisia alkioita on ollut hyvin vähän. Takana on kaksi epäonnistunutta tuoresiirtoa, tämä plussa tuli PAS:ista.

Nyt olen todella huolissani siitä, onko minulla kohonnut riski saada kehitysvammainen lapsi? Olen käsittänyt, että pelkkä IVF ei riskiä lisää, mutta lisääkö riskiä nämä käsittääkseni "huonolaatuiset" munasoluni? Vaikka olen vasta 30-vuotias, tarkoittaako matala AMH-arvoni sitä, että solujeni laatu vastaisikin jo 40-vuotiaan soluja ja esim. Down-riski olisi näin ollen suurentunut? Vai viittaako matala AMH-arvo ainoastaan pieneen munasolureserviin eikä kerro solujen laadusta mitään? Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin niitä viimeisimpiä solujani, ovatko ne yleensä niitä huonolaatuisia tai virheellisiä? Mistä esim. 40-vuotiaiden kohonnut Down-riski johtuu, onko kyse juuri niistä viimeisimmistä ja huonoimmista soluista vai ovatko solut vain "liian vanhoja"? Vastaako minun tilanteeni sellaista?

Entä onko IVF-hoidoissa solujen kasvatteluun käytetyillä lääkkeillä ja annosmäärillä yhteyttä munasolujen kromosomien normaaliin/epänormaaliin kehittymiseen?

Kiitos vastauksestanne!
Vastaus 

Tarkastin vielä asiaa lapsettomuushoitoihin erikoistuneelta kollegalta ja hän vahvisti käsitystäni ja tietoani siitä, että matala AMH-taso (POF) ei ole verrattavissa iän mukaisiin munasarjojen ja munasolujen muutoksiin. Kun raskaus on kerran alkanut ja varsinkin omilla munasoluilla, ei raskauden/lapsen ennuste poikkea muista IVF-alkuisista raskauksista. Kromosomipoikeavuudet eivät ole yliedustettuina IVF-raskauksissa.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri