Löysä sikiön kalvopussi
Hei,
olimme lapsivesitutkimuksessa maanantaina noin 6 mm niskaturvotuksen ja noin 1-2 mm kauttaaltaan turvotuksen vuoksi. Riskiksi on annettu 1:2 eli 50 %. Ikäni on 33 vuotta ja kaksi edellistä lasta ovat terveet.
Sikiö on muuten kasvanut viikkoihin nähden normaalisti ja rakenteetkin vastasivat viikkoja, kun kysyin asiasta. Nyt kuitenkin ultrattaessa nähtiin selvästi, että kohdussa näyttää "oudolta". Lääkäri totesi, että kalvopussi on löysällä, irti kohdun seinästä. Hän ei sanonut, että se suoraan viittaisi mihinkään, mutta voi olla yksi lisämerkki kromosomipoikkeavuudesta. Mitä tuo tarkoittaa oikeasti? Itselleni tuli heti mieleen, että luonto alkaa hoitaa hommaa ja keskenmeno tapahtuu pikkuhiljaa itsekseen. Mutta onko kyse siitä? Tuntuu ihmeelliseltä, että aiemmin kiinni ollut kalvopussi olisikin yhtäkkiä irti eikä sillä olisi mitään merkitystä jatkon kannalta...
Löysästä pussista huolimatta näyte saatiin otetuksi ja nyt odottelemme tuloksia. Jotain lääkäri mainitsi ohimennen, että 99 % kromosomipoikkeavuuksista valmistuu noin viikossa, loput tutkittavat poikkeavuudet kestävät kauemmin. Pitääkö tämä paikkansa?
Ja vielä yksi kysymys. Kuinka tarkasti samat viikot eri ultrauksilla pitäisi saada sikiöstä? Tähän asti viikot meni mittojen mukaan tasan kaikilla kerroilla. Nyt saatiin pää-perämitasta kaksi päivää vähemmän kestoa (15+0)ja pään mitta vastasi viikkoja 14+5. Onko näin pienillä vaihteluilla merkitystä tai voiko siitä nähdä jotain markkereita?
Alkuraskaudessa sisin sikiökalvo, vesikalvo, on irti kohdun seinämästä. Tämä välitila on täyttynyt lapsivettä paksummalla aineella. Raskauden edetessä tämä väli häviää ja yleensä kaikki kalvokerrokset ovat "kiinni" kohdunseinämässä 2. raskauskolmanneksen alkaessa. Toisinaan näin ei kuitenkaan ole tapahtunut ja vesikalvo saattaa olla hyvinkin "irtonainen" ja siten vaikeasti lapäistävissä lapsivesinäytteen ottoa ajatellen. Tällainen tilanne on nähtävissä melko usein silloin, kun kyseessä on kromosomipoikkeava sikiö. Syytä tälle ei tarkoin tiedetä.
Nykytekniikoilla on mahdollista tutkia ns. trisomia-PCR -tekniikalla lapsivedestä tai istukasta tavallisimmat trisomiat (21,18,13 kromosomien) ja sukukromosomit (X,Y). Tämä vie n. 1 vk aikaa. Nämä kromosomipoikkeavuudet kattavat suurimman osan näytteenottohetkellä esiintyvistä kromosomipoikkeavuuksista. Koko kromosomiston tutkiminen vie aikaa 2-4 vk.
Sikiön mitaamisessa on aina kyse jonkin verran myös mittaajan "käsialasta" ja siksi perättäisetkään mittaukset eivät välttämättä ole aivan päivän päälle samoja, jos mittaaja vaihtuu. Sillä pienellä erolla ei kuitenkaan ole merkitystä. Myös eri mittataulukot voivat heittää 1-2 pv. Toisaalta rvk 15 ei pidä enää mitata pääperämittaa, vaan pään mitat (+reisi ja vartalo).
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri