Matala hCGb

Kysymys 

Hei ja kiitos palstasta!

Kävin yhdistelmäseulonnassa viikolla 11+6, jossa riskit kromosomipoikkeavuuksille olivat matalat ja sikiön koko vastasi arvioituja viikkoja. Olen pian 33-vuotias, normaalipainoinen, ja sikiön niskaturvotus oli 1,11 mm (korj. MoM 0,96) ja verikokeissa viikolla 10+1 PAPP-A 463 (MoM 0,72) ja hCGb 11 (MoM 0,16).

Jäin kuitenkin miettimään tuota hyvin matalaa hCGb-arvoa. Mistä se johtuu ja mihin se voi viitata?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Yhdistelmäseulassa huomioidaan kolme eri tekijää (äidin ikä, niskaturvotus ja seerumiarvot), joilla on tutkimusten perusteella huomattu olevan jollakin tasolla yhteyttä mm. sikiön kromosomipoikkeavuteen, lähinnä 21-trisomiaan. Mikään näistä osatekijöistä tai niiden poikkeavuudesta ei ole suoraan kromosomipoikkeavuudesta johtuva. Yksinään mikään niistä ei myöskään ennusta kovin hyvin sitä. Etenkin istukkaperäisten hCG ja PAPP-A pitoisuudet äidin verenkierrossa voivat vaihdella suurestikin. Yksittäiseen matalaan PAPP-A:han on yhdistetty jonkin verran kohonnut raskauskomplikaatioiden riski. Matala hCG sen sijaan yksittäisenä tekijänä ei kuvaa mitään selkeää riskiä.

Istukan tuottamien hormonien ja proteiinien "vuotaminen" äidin puolen verenkiertoon vaihtelee eri raskauden vaiheissa ja on ylipäätänsä hyvin yksilöllistä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!