Matala hcgbvk

Kysymys 

Hei, olin tänään ensimmäisessä seulassa ja sain PappakMom arvoksi 0,61MoM (joka ymmärtääkseni ok), mutta hcgbvk oli vain 0,23MoM. Niskaturvotus oli 1,3, joka ok.

Riskiluvutkin ok, mutta minua huolestuttaa tuo matala hcgbvk arvo. Meidät ohjattiin jatkotutkimuksiin (lapsivesi), nyt RV 12+4, mutta se on vasta joulukuun lopussa. Syy ohjaukselle oli aiempi erittäin harvinainen mosaikkinen 16 trisomia(raskaus 2020). Silloin vastaavat arvot olivat Pappa 0,12 ja hcgbvk 0,55 (joka siis korkeampi kuin nyt?!).

Meidän taival oli kivinen ja päättyi viime keväänä tyttäremme kuolemaan. Nyt on siis tosi iso huoli mitä tuo edellistäkin matalampi hcgbvk voi tarkoittaa? Vaikka kaikki muut arvot on nyt paremmin (pappa ja NT) ja ultrassa ei näkynyt mitään epäilyttävää.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

HCGbv arvon merkitys äidin verestä mitattuna yksinään on aika hankala arvioida. Korkea hCGbv saattaa viitata istukan rakenteelliseen poikkeamaan (rypäleraskaus, istukkasyöpä), mutta matala hCGbv ilman matalaa PAPPA-Aa ei viittaa kromosomipoikkeavuuteen seulontamielessä. Sen yhteyttä myöhemmin kehittyviin raskausongelmiinkaan (sikiön huono kassvu, pre-eclampsia jne) ei ole yhdistetty samalla tavalla kuin matala PAPP-A. Jos sikiön kasvu ym. sikiön vointia ultraäänitutkimuksessa kuvaavat löydökset olivat normaalit, on luultavaa, että matalahko hCGbv liittyy ennemminkin normaaliin vaihteluun eri raskauksien kohdalla kuin sikiön tilaan.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!