Matala PAPP-A MoM-arvo mietityttää

Kysymys 

Hei,

Ensimmäisessä ultrassa käyty ja kaikki näytti normaalilta. Oli vain niin nopea käynti että jäi itseä häiritsemään että onko kaikki varmasti hyvin

Omakannasta löytyi tulokset ja googlettelun jälkeen varsinkin pappakmom-arvo vaikuttaa matalalta. Stressaanko arvoja "turhaan" vai onko syytä "huoleen?

Verikokeiden tulokset:

hCGBVkMoM 0.63

NT- 0.64

NTkMoM 0.48

Pappakmom-arvo 0.19

S-PAPPA 507,1 mU/l.

Vastaus 

Hei,

Saaduista MoM-arvoista tuo PAPP-A on varsin matala. Ehdottomasti se ei merkitse mitään. Suurin osa raskauksista sujuu ilman mitään ongelmaa. Puhutaankin riskistä. Eli riski sikiön mm. pienipainoisuuteen, ennenaikaiseen synnytykseen, pe-eclampsian kehittymiseen on olemassa.

Neuvoloiden reagointi tuohon arvoon vaihtelee jossain määrin eri puolilla Suomea; joissakin sairaanhoitopiireissä kontrolloidaan rutiinisti sikiön kasvu loppuraskaudessa, mutta suurimassa osassa maata tutkitaan vasta, jos neuvolaseurannassa epäillään sikiön pienikokoisuutta. Tärkeää siis käydä neuvolassa ja kiinnittää huomiota sf-mitan kasvuun. Toinen ultraääniseula vielä tulematta. Jos siinä sikiömitat täysin normaalit, voi paljon huolta "heittää pois".

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri