Matala PAPPA ja hCG-B-V

Kysymys 

Hei,

Olen 31-v perusterve nainen, G2P1, lapsi on saanut alkunsa alkionsiirrosta (oma munasolu, luovutetut siittiöt). Edellisessä raskaudessa nt-arvo oli 1,00mm, S-PAPPA MoM 1.02, hCG-B-V MoM 0.79 ja nt-korjattu 0,81 MoM. Raskaus päättyi spontaanilla vedenmenolla alkaneessa synnytyksessä tarjontavirheen vuoksi hätäsektioon 38-viikolla.

Tässä raskaudessa nt 1,8mm, S-PAPPA MoM 0.74, hCG-B-V MoM 0,5 ja nt-korjattu arvo 1,2. Olen käsittänyt, että Pappa:n pitäisi olla > 1 ja hCG-B-V:n <1. Nyt minulla on päinvastoin eli S-Pappa 0,74 ja hCG 1.2.

Viittavatko nämä arvot lapsen vammaisuuteen?

Edellisessä raskaudessa minulla ei ollut pre-eklampsiaa tai muitakaan komplikaatioita, voisiko arvot viitata nyt sellaisen mahdollisuuteen, IUGR:n tai johonkin muuhun? Kannattaisiko tässä tapauksessa tehdä omalla kustannuksella NIPT? Toisiko se mitään lisäarvoa tuloksiin? Olen lukenut (Duodecim), että keinoalkuisissa raskauksissa S-Pappa voi olla matalampi, johtaako se nyt tuloksia harhaan?

Mikä on todennäköisyys, että raskaus jatkuu täysin normaalina?

Pitkän lapsettomuustaustan vuoksi pelkään raskauden komplikaatioita, keskenmenoa, kohtukuolemaa ym. erittäin paljon.

Vastaus 

Hei,

Seerumiarvot muutetaan nk MoM-arvoiksi (multiples of median), jolloin rasakuden eri vaiheissa muuttuvat seerumiarvot ovat siten vertailukelpoisia, että aina 1 MoM on "ideaalein" normaali. Tämä ei tokikaan tarkoita, että vain 1 MoM on normaali. Mitä suurempi ero ykköseen on (yli tai alle 1) sitä poikkeavampi se on.

Tyypillisesti esim. 21-trisomissa raskauksissa PAPP-A on matala ja hCG-vb korkea. PAPP-A 0.74 MoM ei ole yksittäisenä arvona mitenkään huolestuttava. Eikä hCG-vb myöskään 0.5MoM. Sama pätee tuohon "nt MoM:iin".

Kyse on kuitenkin yhdistelmäseulasta, jolloin lopullinen riskiluku lasketaan kaikkien huomioitavien osatekijöiden perusteella. Keinoalkuisissa raskauksissa seerumiarvot ovat keskimäärin jonkin verran matalampia kuin sponttaanialkuisissa. Ei kuitenkaan välttämättä. Myös NIPT on seulontaa, ei kromosomitutkimus, vaikkakin sen osuvuus etenkin 21-trisomian suhteen on varsin hyvä. Raskauden keskenmenon kannalta NIPT on riskitön.

Todennäköisyys normaalille raskaudelle on suuri.

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri