Matala s-pappa ja alhainen munasarjakapasiteetti

Kysymys 

Hei!

Olen tällä hetkellä raskaana ja menossa niskaturvotusultraan.

Sain verikokeiden tulokset ja arvot olivat melko matalia mielestäni. Toki kyseessä eivät ole vielä lopulliset arvot. Pelko kuitenkin kokemukseni perusteella on valtava.

Arvoni olivat nyt S-pappa 333 mU/l ja hcg 47ug/l. Nämä arvot mitattiin rv 10 + 3. Olen raskautunut pakastealkion siirrolla IVF-hoidon myötä. Taustalla itselläni endometrioosi ja alhainen munasarjakapasiteetti. Ikää minulla on 33 vuotta. Minulla on taustalla yksi keskeytys edellisestä, ensimmäisestä raskaudestani (IVF tuoresiirto) rv 22 vaikean sikiöpoikkeavuuden takia ( kyseessä ei kuitenkaan ollut kromosomimuutos). Poikkeavuudet selvisivät vasta rakenneultrassa. Myös tuolloin veriarvot olivat kohdallani matalat. S-pappa tuolloin 247 ja hcg 54 rv 10+ 3.

Onko minun taustatekijöilläni vaikutusta näihin arvoihin molempien raskauksien osalta? Alentaako alhainen munasarjakapasiteetti ja hoidot edellä mainittuja arvoja? Viittaavatko myös tässä raskaudessa olevat matalat arvot mahdollisesti siihen, että rakennepoikkeavuuksia esiintyy myös tässä raskaudessa, koska näin on käynyt myös aiemmin?

Kiitos paljon vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus 

Seulonnassa käytetyt veritutkimukset eivät tutkimusten mukaan ole yhteydessä sikiön rakennepoikkeavuuksiin, jos kromosomit ovat normaalit. 
Kuten itsekin toteat vasta absoluuttisten arvojen muuttamisen jälkeen "MoM-arvoiksi", voidaan varsinaisesti ottaa kantaa niiden tasoon. Jos sikiön koko vastaan raskausviikkoja, niin voidaan todeta, että absoluuttiset arvot rvk 10+ ovat matalahkot. Kun molemat arvot ovat malia, on riski kromosomien 18 ja 13 trisomialle suurentunut. Molemmat mitatut aineet ovat istukkaperäisiä, joten niiden matala taso (etenkin PAPP-An) liitetään myös istukan toimintaan. Niinpä matalaan PAPP-Ahan on liitetty jonkin verran suurentunut raskauskomplikaatioiden riski; ennenaikaisuus, pieni syntymäpainoa, pre-eclampsin kehittyminen, jopa kohtuun menehtymien.

Mikään ei kuitenkaan ole niin suoraviivaista, että voitaisiin sanoa, että matala PAPP-A on yhtä kuin raskausongelmat. PAPP-An tulee olla todella matala ennen kuin kohonnut riski tulee esille (<0.2-0.3 MoM). Keinoalkuisiin raskauksiin on myös todettu liittyvän matalampia seerumiarvoja. Tämä tekijä voi osaltaan olla mukana veriarvojen tasossa. Matala munasarjakapasitetti aiheutta ongelmia raskautumisessa ei enää raskauden kulussa.

Kysymyksessä ei tule esin rakennepoikkeavvuden luonne, muuta toivottavasti olette saaneet perinnöllisyylääkärin kosultaation ja "rivien välistä" ole lukevinani, että erityitä uusiutumisriskiä ei varsinaisesti ole?
Aikaisemman rakennepoikkeavuuden perusteella lienee jatkossa ohjelmoitu erikoislääkärin suorittama rakennetutkimus. Tuolloin saa jo jonkin verran käsitystä sikiön kasvusta.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!