matala s-pappa ja hcg keinoalkuisessa raskaudessa

Kysymys 

Olen kohta 35-vuotias lievää ylipainoa. Raskaus on saanut alkunsa pakastealkion siirrosta icsi. Kävin raskausviikolla 9+3 verikokeessa ja vastauset olivat pappa 214,92 mU/l ja hcg 53,67 ug/l. Nämähän ovat matalat arvot? eikö normaali pappa olisi n.700? Nyt menossa 10+3 ja nt-ultra on vasta 12+5. Viittaavatko nämä arvot sikiön kromosomipoikkeamaan? Jännittää ja pelottaa ihan hirveästi ja en millään jaksaisi odottaa nt-ultraan asti.

Vastaus 

Hei,

arvot ovat absoluuttisina melko matalat, joka tietysti voi viitata esimerkiksi myös kromosomipoikkeavuuteen (lähinnä 18- ja 13-trisomiat). Keinoalkuisissa raskauksissa tosin arvot ovat jonkin verran spontaaneja raskauksia keskiarvoisesti matalampia. Mitään diagnoosia pelkkien absoluuttisten seula-arvojen perusteella ei voi eikä pidä tehdä.

Jos niskaturvotus-tutkimuksen odottaminen tuntuu vaikealta, on vaihtoehtona jatkojen suhteen esim. käydä yksityisesti NIPT testissä, joka on mahdollinen raskausviikko 10 jälkeen. Negatiivista sen suhteen on tietysti hinta, jonka joutuu itse maksamaan, ja että sitä ei ehkä ole mahdollista saada aivan kaikilla paikkakunnilla Suomessa (tai joutuu ehkä matkustamaan toiselle paikkakunnalle)

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!