Matala s-Pappa mom ja korkeahko hcg mom arvo.

Kysymys 

Hei.

Kävin nt-ultrassa rv 11+5 muutama viikko sitten. Sikiö vastasi päivälleen viikkoja (myös reisimitta). Nenäluusta ei sanottu mitään, mutta kuvissa nenä näkyy hyvin. Nt-turvotus 1,1mm. Sain kirjeen että tulos on normaali eikä lisääntynyttä riskiä ole todettu.

Nyt eksyin omakanta.fi palveluun, mistä näen laboratoriotulokset ym. Huomasin että down riskisuhde on 1:725 ja trisomia18 oli jotain 1:14900. S-pappa mom arvo vain 0,27 ja hcg arvo 1,09. Luin että tuo pappa arvo on tosi matala ja joillain on lähdetty tutkimaan asiaa jo 0,30 arvon takia.

Onko tuo hcg mom 1,09 suuri?

Olen 28-vuotias ja minulla on pieni lapsi, joka syntyi ennenaikaisesti rv 36+6 vesien tihkumisella ja lopulta käynnistettiin. Voiko se matala arvo viitata esim. ennenaikaisuuteen tai johonkin muuhun?

Nyt olen huolissani vaikka riskiä ei todettu. Ei olisi pitänyt mennä katsomaan tuloksia eikä googlettelemaan. Mietin miksi noin matalaa arvio ei lähdetä tutkimaan?

Vaikuttaako verikokeen ottoaika siihen? Olin silloin rv 9+6 ja kun menin rv 11+5 ultraan, kätilö sanoi jotain että kävin liian myöhään ultrassa, mutta en ehkä ymmärtänyt mitä hän tarkoitti enkä miettinyt asiaa enempää. Neuvola oli laskenut rv viikot ja lasketun ajan aiemmaksi 4pv vaikka sanoin tietäneeni hedelmöittymispäivän ja että varhaisultrassakin yksityisellä joka myös täsmäsi viikkoihin.

Onko nyt syytä huoleen? Jos kysymyksessä olisikin downin syndrooma, näkyisikö se esim tulevassa rakenneultrassa rv 20? esim. kasvun hidastumana tms?

Kiitos jo etukäteen, toivottavasti saan vastauksen mahdollisimman pian ja voin huokaista...

Vastaus 

Hei,

Seulonnan tuloksen perusteella riski kromosomipoikkeavuuteen (esim. Downin-syndroomaan) on pieni.

Olet nuori, nt-arvo ja hCGvb hyvin normaalit. Yksittäisen matalahkon PAPP-A arvon perusteella ei yleisesti järjestetä jatkotutkimuksia. Toki joitakin poikkeavuuksia voi olla sairaalakohtaisesti, mutta yleisesti sellaiseen ei ole resursseja, sillä riski poikkeavuuteen raskauden kulussa on kuitenkin siinä määrin pieni.

Matala PAPP-A arvo liittyy jonkin asteisella riskillä istukan rajallisesta toiminnasta johtuviin riskeihin, kuten esim. ennenaikaisuuteen, pienipainoisuuteen, pre-eclampsian kehittymiseen jne. Satunnaisesti tällaiset ongelmat tulevat esiin jo rakenne UÄ-tukimuksessa esim. lyhyehköinä pitkinä luina. Esimerkiksi tupakointi voi aiheuttaa istukan toiminnan ja kehityksen ongelmia.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri