Matalahko hCGb ja korkeahko PAPP-A?

Kysymys 

Hei, olen 38-vuotias uudelleenodottaja (yksi iloinen ja terve 3-vuotias, kaksi keskenmenoa rv7 ja rv10). NT-ultrassa (rv 12+5) selvisi, että niskaturvotusta oli 3,2 mm ja meidät lähetettiin jatkotutkimuksiin. Tuossa jatkokeskustelussa käytiin kätilön kanssa läpi juuri valmistuneen yhdistelmäseulan tuloksia: hCGb korjattu MoM oli 0,53 eli matalahko ja PAPP-A korjattu MoM 1,64 eli korkeahko.

Downin suhteen riskiluku oli 1:48, minkä kätilö veikkasi johtuvan iästäni ja turvotuksen määrästä, ei niinkään veriarvoista. Ymmärsin, että noiden veriarvojen pitäisi olla yleensä toisin päin, jotta viittaisivat selkeästi Downiin. Ymmärsin myös, että yleensä 18- ja 13-trisomioissa kyseiset arvot ovat hyvin matalat, lähellä nollaa. Mutta se ei oikein selvinnyt, mihin nuo minun normaalista poikkeavat veriarvoni siis mahtavat viitata? Yritin etsiä täältäkin tietoa, mutta en oikein löytänyt. Toivottavasti NIPT oli meidän kohdallamme järkevä valinta tarkemmaksi tutkimukseksi, eikä se jätä mitään tärkeää huomaamatta.

Raskausviikkoja on nyt siis 12+6.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

MoM-arvoja laskettaessa kumpikin absoluuttinen papp-a ja hcg-b-arvo suhteutetaan sikiön kokoon raskausviikolla. Nämä arvot ovat aina yksilöllisiä; istukan "tuotteita", eli näitä mitattavia asioita pääsee äidin verenkiertoon yksilöllisiä määriä. Yhtälailla sikiön koko voi vaihdella ja mittaustulokset voivat olla epätarkkoja esimerkiksi sikiön asennosta johtuen. Et ilmoittaunut sikiön mittoja kysymyksessäsi. Jos sinua mietityttää nämä MoM-arvot, voisitko tästä asiasta vielä kätilön kanssa, jotta mielesi kevenee?

Merkittävämpää on niskaturvotuksesta, äidin iästä ja MoM-arvosta laskettu riski. Se oli teidän lapsenne kohdalla koholla, mutta silti riski on suhteellisen pieni, noin kahden prosentin luokkaa.
NIPT -testi on melko luotettava 21-trisomian suhteen. 18-trisomian suhteen vääriä positiivisia tuloksia saadaan enemmän.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!