Matalat arvot ja niskaturvotus, onko syytä huoleen?

Kysymys 

Hei,

Lueskelin aiempia kysymyksiä mutta silti jäin hämmentyneeksi. Eli labrat minulta otettiin rv 10+3,joissa s-hcg oli 30ug/l ja s-pappa 395mU/l, eli verrattaen matalat? Niskaturvotusta mitattiin 2,5mm rv 13+4. Ikää minulla on 28 vuotta. Ultraavasta Kätilöstä en saanut mitään irti paitsi huolestuneita katseita. Kuinka suuri todennäköisyys kehityshäiriöille on vaikka riskiluvut menevät ns. Hyvän puolelle? Yksinään nämä kaikki käsittääkseni on kuitenkin hieman huonoja arvoja?

Vastaus 

Hei,
Yksittäisiä veriarvoja ei pidä tuijottaa, vaan riskiluku lasketaan tietokoneohjelman avulla huomioiden äidin ikä, niskaturvotusmitta ja seerumiarvot.
On kuitenkin huomioitava, että hyvin pienikään riskiluku ei poissulje kromosomipoikkeavuuden mahdollisuutta, mutta riskiluku kertoo tästä poikkeavuuden todennäköisyydestä. Sinun kohdallasi riski on ilmeisesti hyvin pieni, vaikka et riskilukuja kysymyksessäsi ilmoittanutkaan.

Luulisi, että ultraava kätilö olisi kertonut, jos jotain poikkeavuuteen viittaavaa olisi löytynyt, ja lisätutkimuksille olisi tarvetta. Kätilön huolestunut katse voi liittyä hänen henkilökohtaiseen elämäänsä tai vaikkapa siihen, että hän oli hyvin keskittynyt työhönsä.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus.