Matalat hormoniarvot seerumiseulassa

Kysymys 

Hei!
Olin nt-ultrassa ja seerumiseulassa rv 12+0 (raskauden kesto määritetty ultrassa). Niskaturvotusta oli 2,8 mm ja se oli lokeroitunutta. Nenäluu oli nähtävissä. Seerumiseulan tulokset tulivat, b-hCG 0,76 MoM ja papp-a 0,37 MoM. Riskiluvuksi annettiin 1:25 ja tarkoitus on lähteä jatkotutkimuksiin.

Haluaisin kuitenkin kysyä matalista hormoniarvoista, ovatko ne hälyttävän matalia vai voivatko ko. luvut olla mahdollisia normaalissa raskaudessa? Raskauden kesto seulontahetkellä oli siis ultra-arvion mukaan 12+0, mutta oma arvioni (yhdyntätiheyden mukaan arvioitu) on max. 11+3 seulontahetkellä. Voiko olla mahdollista, että raskauden kesto on määritetty ultrassa väärin, voisivatko matalat hormoniarvot johtua siitä? Olen myöskin mahdollisesti sairastanut parvoviruksen alkuraskaudessa, voisiko sillä olla yhteyttä niskaturvotukseen ja/tai hormoniarvoihin? Millainen merkitys kromosomihäiriöriskiin on sillä, että niskaturvotus oli lokeroitunutta?

Vastaus 

Todellinen päivän tarkkuudella saatava raskauden kesto ei ole mahdollinen millään keinoilla. Spontaaneissa raskauksissa ei siis ole välttämättä juuri yhdyntäpäivä. Toisaalta myöskään ultraäänen avulla ei raskauden kestoa voida määrittää 100 prosentin tarkkuudella. Yhdistelmäseuloissa kuitenkin lähdetään siitä, että sikiön pääperämitta (siitä saadaan raskauden kesto) huomioidaan riskiä laskettaessa. Riskilaskuun huomioidaan myös äidin ikä, joka on tärkeä tekijä. Se ei tule ilmi kysymyksestä.

Niskaturvotus 2,8 on jonkin verran korostunut, ylärajana rvk 12+0 pidetään 2,3 mm. Matala PAPP-A nostaa riskilukua Downin syndrooman suhteen. Mikään mitattava "aine" ei kuitenkaan ole "kromosomin tuote" eli samanlaisia arvoja liittyy muihinkin raskausriskeihin ja normaaliarvot kuvaavat vain normaaliraskauksissa lähellä väestön keskiarvoa olevia arvoja. Idea on siis nimenomaan laskea riski yhdistämällä nämä toisistaan riippumattomat tekijät (ikä+nt+seerumiarvot) ja laskea niiden perusteella riskiluku, joka siis voi tarkoittaa lopputuloksena normaalia tai poikkeavaa.

Jos epäillään parvoinfektiota, pitäisi asia varmistaa verikokein. Muuten tilanne pelkän mahdollisen epäilyn perusteella on liian spekulatiivinen. Toisaalta alkuraskaudessa parvotartunta ei useinkaan ole kovin vaarallinen. Mitähän tuolla lokeroituneella niskaturvotuksella tarkoitetaan? Tietyssä mielessä niskan alueella ihon ja luun välissä niskaturvotus on aina lokeroitunut. En siis osaa ottaa kantaa asiaan ilmoitetulla tiedolla.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri