Megacystis ja uretra-atresia/-läppä ym.
Olimme np-ultrassa rv 11+6 (ultran mukaan rv 12+6 eli sikiö hieman suurempi kooltaan, tosin itselläni kierto 25 vrk) sikiöltä löytyi voimakkaasti laajentunut virtsarakko, jota luultiin ensin suureksi cystaksi. Np-ultrassa kooksi kätilö sai 15,6 mm x 11,3 mm, lääkäri sai vähän enemmän. Niskaturvotus oli 1,6 mm.
Seuraavana päivänä tarkemmissa tutkimuksissa virtsarakon suurimmaksi läpimitaksi saatiin jopa 18 mm. Alaosassa uretraan sopiva uloke. Istukka takaseinässä, normaali veden määrä. Molemmat munuaiset löytyivät, joissa lievää hydronefroosia , mitta 4 mm molemmin puolin. Nyt niskaturvotusta löytyi 2 mm, joka lääkärin tekstin mukaan jatkuu pidemmälle selkään. Muita rakennepoikkeavuuksia sikiöllä ei näy ja koko vastasi 13+3 raskausviikkoa.
Poikkeavuudet sopivat joko virtsaputken ahtaumaan tai läppään. Lisäksi sikiöllä todettu megacystis sekä niskaturvotusta (josta meille ei tosin kerrottu vastaanotolla, luimme sen vasta kotona epikriisistä sen saatuamme, meille puhuttu lievästä turvotuksesta sikiön vartalolla yleisesti).
Meille ei juuri annettu toivoa tilanteessa, että sikiö voisi selvitä. Onko peli siis jo menetetty vai voiko vielä toivoa, että sikiö voisi selvitä? Olemme menossa 2 viikon kuluttua uuteen ultraan ja pian pitäisi tehdä suuria päätöksiä, mikäli raskaus joudutaan keskeyttämään. Kärsiikö sikiö tämäntyyppisissä tilanteissa suuria kipuja kohdussa? Veriseulassa kävin, mutta siitä ei ole vielä tuloksia saapunut.
Kaksi normaalisti sujunuttta raskautta entuudestaan, joista terveet lapset.
Sikiön niskan/selän alueelta mitataan nimenomaan niskaturvotusta, jonka arvo viimeksi oli siis 2 mm. Siitähän ymmärtääkseni tutkimuksen tehnyt henkilö on informoinut. Kookas virtsarakko = megacystis.
Ratkaisevaa sikiön kannalta on, kuinka täydellinen mahdollinen virtsaputken ahtauma/tukkeuma on. Jos virtsaa ei pääse rakosta ulos, kohoaa paine kohti munuaisia ja vähitellen munuaiskudos ohenee, kun munuaisallas laajenee. Ilman toimivia munuaisia ei selviä eikä myöskään ilman lapsivettä raskauden alkupuolella. Luultavasti seuraavan kontrollikäynnin yhteydessä tilanne selkenee jo merkittävästi. Sikiö tuskin kärsii tilanteesta juuri nyt.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri