Merkittävästi laajentunut oikea aivokammio

Kysymys 

Hei! Olen raskausviikolla 30. Meillä havaittiin yllättäen ylimääräisessä ultrassa pojalla, että oikea aivokammio oli laajentunut merkittävästi, 19mm. Kaikki muut rakenteet näyttivät normaaleilta ja kasvu normaalia.

Joudun nyt magneettikuviin jossa katsotaan tilanne tarkemmin ja mahdollinen syy laajentumiselle. Verikokeet otetaan myös. Puhe oli jo sunttileikkauksesta kun lapsi syntyy, vaikka mitään varmaa ei vielä ole. Mutta siihen pitää kuulemma varautua. En saanut oikein mitään vastausta kun kysyin että onko tämä nyt vakavaa, eikä kukaan osannut sanoa että mistä johtuu. Voiko näinkin suuri laajentuma itsestään hävitä tai laskea vai onko tässä jo toivo menetetty?

Vastaus 

Hei,

valitettavasti tuskin kukaan pystyy antamaan selkeää vastausta kysymykseesi. Ymmärtääkseni aivojen rakenne oli siis normaali noin 10 viikoa sitten rakennetutkimuksessa? Sikiön aivojen magneettitutkimus (MRI) antaa ehkä lisätietoa syystä. Aina ei syytä pystytä kuitenkaan selvittämään ainakaan raskausaikana. Verikokeissa lienee tutkitaan eri infektioioden mahdollisuutta (esim toxoplasma, cytomegalovirus, herpesvirus) ja mahdollista verihiutaleiden toimintaan/määrään vaikuttavia vasta-aineita. Ennuste riippuu siis siitä, mikä muutokselle on syy, kuinka laaja muutos on ja miten se mahdollisesti kehittyy, oko mitään muita aivojen tai muiden rakenteiden poikkeavuuksia, onko kromosomit normaalit, onko kyse yksi- vai molemminpuoleisesta muutoksesta.

Jos kysessä on yksipuolinen poikkeavuus, joka ei etene, muut rakenteet ovat normaalit kuten myös kromosomit eikä tilanne vaikeudu seurannassa, on ennuste yleensä lapsen kehityksen suhteen hyvä.

Jatkotutkimukset siis seventävät mahdollisesti tilannetta. Seuranta on tärkeää. Tilanne voi pysyä stabiilina, tuskin häviää. Mitään sikiöaikaista hoitoa ei ole tarjolla. Syntymän jälkeisen hoidon suhteen on liian aikaista suunnitella mitään. Tilanne syntymän jälkeen ratkaiseen sen, onko tarvetta millekään hoidolle.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!