Mihin voi vedota valitettaessa sopeutumisvalmennuskurssipäätöksestä?

Kysymys 

Mihin seikkoihin voisi vedota valittaessaan sopeutumisvalmennuskurssipäätöksestä? Kunta suostuu maksamaan kurssin vain osittain ja mielestäni meillä ei ole mahdollisuutta päästä sop.valm.kurssille mikäli saamme sille rahoitusta vain osittain (50 %).

Vastaus 

Tapio Rädyn kirjoittamassa kirjassa Vammaispalvelut - vammaispalvelujen soveltamiskäytäntä 2002 sanotaan sivulla 138, että sopeutumisvalmennus on määrärahasidonnainen palvelu. (Se ei siis ole subjektiivinen oikeus). Sen vuoksi asiakkaan tarve tulee arvioida ja tukea tulee myöntää, jos tarvetta on. Nyt on ilmeisesti todettu tarve ja päätetty myöntää siihen 50% kustannuksista, sosiaaliasiamies Satu Syrjälä pohtii.

Syrjälän mukaan kannattaisi vedota juuri noihin todellisiin mahdollisuuksiin osallistua kurssille, jos tukea ei tule enempää. Jos asiakas/perhe on pienituloinen, este voi olla todellinen. Asia riippuu jäljelle jäävistä kustannuksista.

Syrjälä ei löytänyt yhtään ennakkotapausta, joka koskisi tätä asiaa. Jos tuntuu siltä, että neuvomme ovat liian vähäiset, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Invalidiliiton vammaisasiamieheen Jaana Huhtaan, jaana.huhta(ät)invalidiliitto.fi.

Niina Sillanpää