Mikä on kehitysvammadiagnoosi?

Kysymys 

Tyttärellämme on diagnoosi F83: monimuotoinen kehityshäiriö, vahva motorinen dyspraksia, hahmottamisen vaikeudet sekä F85: änkytys. Lääkärin lausunnossa suositellaan kuntoutuksellista päivähoitoa, jossa hän on vuoden alusta alkaen ollutkin, vaikka perheen äiti ollut osan tästä ajasta vanhempain- ja hoitovapaalla kotona nuorempien sisarusten kanssa.

Kotikunnassamme kuntoutuksellinen päivähoito myönnetään maksuttomana ainoastaan lapsille, joilla on kehitysvammadiagnoosi. Meille on kuitenkin kerrottu, että neurologiset vaikeudet ovat myös eräänlainen kehitysvamma, jota lapsemme kantaa aina. Onko meillä oikeus pyytää lapsellemme palvelusuunnitelmaa, vaikkei diagnoosi olekaan kehitysvamma? Ja kannattaako tällä diagnoosilla käyttää energiaa päivähoitomaksupäätöksestä valittamiseen?

Vastaus 

Lääkäri on todennut, että kyseessä on monimuotoinen kehityshäiriö. Eli tämä jo sinänsä viittaa siihen, että kehitysvammalaki soveltuu. Laki ei edellytä mitään tiettyä diagnoosia.

Lapsellenne tulisi laatia erityishuolto-ohjelma (EHO) ja palvelusuunnitelma, ja EHOon maininta kuntouttavasta hoidosta, joka sen jälkeen on maksutonta kvl 2§:n ja asiakasmaksulain 4 §:n perusteella. Kehitysvammaisten tukiliiton verkkosivuilla on hallinto-oikeuksien ratkaisuja tästä kuntouttavaa päivähoitoa koskevista tapauksista.
Oikeustapauksia

Ystävällisin terveisin
Kirsi Mäkinen
Lakimies
Kehitysvammaisten tukiliitto