Mikä on runsaan lapsiveden määrän syy?

Kysymys 

Raskausviikolla 23+4 minulta mitattiin SF-mitaksi 28, joten se sijoittuu paljon normaalikäyrän yläpuolelle. Lääkärin tutkimuksiin pääsen vasta kahden viikon kuluttua, joten kysyn lisätietoa teiltä. Onko Downin syndrooman oireena usein se, että lapsivettä on liian paljon ja SF-mitta on iso, vai millaisesta kehityshäiriöstä liika lapsivesi yleensä viestii?

Vastaus 

Hyvä Kysyjä,
SF-mitan keskimitta 24 raskausviikon täyttyessä on kyllä 24cm. SF-mitalle kuten kaikille biologisille mitoille on normaalivaihtelunsa, joka on 2 standardipoikkeaman verran kumpaankin suuntaan. Oma mittaustuloksenne on n. +2,5SD eli jonkin verran yli normaalin. Kohdun tavallista suuremman koon ensisijainen selvitysmenetelmä on asiantunteva ultraäänitutkimus.

Kysymyksestänne on pääteltävissä, että kohdun tavallista suuremman koon syyksi kohdallanne oletetaan liiallinen lapsiveden määrä. Sen syy selviää osassa tapauksia jatkotutkimuksilla, ultraäänitutkimuksella ja sen löydöksen perusteella suunniteltavilla muilla tutkimuksilla. Melko suuressa osassa tapauksia syy jää myös selviämättä. Näissä tapauksissa lapsi voi liiallisesta lapsivedestä huolimatta kuitenkin olla täysin terve.

Sikiön sairauksista erilaiset etenkin ylämahasuolikanavan, ruokatorven ja ohutsuolen, tukokset aiheuttavat lapsiveden määrä lisääntymisen. Lisäksi syynä voivat olla monet eri elinten rakennepoikkeavuudet sekä esimerkiksi luuston ja lihaksiston sairaudet. Myös äidin sairaudet, etenkin diabetes, voivat olla syynä liialliseen lapsiveden määrään.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella on mahdotonta ennustaa, mistä teidän kohdallanne on kyse. Neuvoisin teitä keskustelemaan asiasta perusteellisesti ultraäänitutkimuksen tekevän lääkärin kanssa.

Ystävällisesti,
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääkäri
Väestöliiton perinnöllisyysklinikka