Mikä on takaraja ensimmäisen raskauskolmanneksen seerumiseulalle?

Kysymys 

Mikä on takaraja ensimmäisen raskauskolmanneksen seerumiseulalle. Onko rv 12+6 jo liian myöhään? Entä voiko veriseulan ja np-ultran tehdä eri aikoina (esim. parin viikon väli), vai pitääkö ne tehdä samaan aikaan? (Kummallinen kysymys johtuu siitä, että minulla on Suomessa kunnallinen np-ultra rv 12+6, mutta veriseula ei kuulu siihen. Voisin mennä tuolloin yksityiselle verikokeeseen, mutta pelkään että se on liian myöhään. Asun ulkomailla, ja ainoa mahdollinen vaihtoehto käydä Suomessa veriseulassa aikaisemmin olisi rv 10+6. Mutta meneekö tuo väli sitten liian pitkäksi.)

Vastaus 

Tervehdys,

Seerumiseulan takarajana voidaan pitää viimeistään raskausviikkoa 14. Se "toimii" paremmin varhaisemmilla viikoilla, esimerkiksi noin raskausviikolla 10. Raskausviikko 10+6 on hyvä, 12+:kaan ei vielä täysin huono.

Tutkimukset voidaan tehdä eri aikoinakin kunhan molempien tutkimusajankohta tulee selvästi laboratorion tietoon. Yksityislääkärin, joka lähettää sinut veriseulaan tulee merkitä nämä viikot lähetteeseen. Huomioi, että kunnallisissa uä-tutkimuspaikoissa merkitään niskatutvotus usein vain merkinnällä normaali. Trisomiaseulan tekevä laboratorio tarvitsee kuitenkin tarkan mittaustuloksen sekä niskaturvotuksen- että pääperämitan suhteen.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri